Kasutaja:Porganidipirukas

Allikas: Vikipeedia

Louvre Abu Dhabi[muuda | muuda lähteteksti]

Louvre Abu Dhabi on kunstimuuseum, mis paikneb Ühend Emiraatides Abu Dhabis. Muuseum avati 8. Novembril aastal 2017 Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ja Ühend Emiraatide asepresidendi Mohammed bin Rashid Al Maktoumi poolt. Muuseum on osaks 30 aastasest kultuurilepingust Prantsuse valitsuse ja Abu Dhabi vahel. Muuseum asub Saadiyat tehissaarel ja on ümardatult 24000 ruutmeetrit suur, mis teeb sellest kõige suurema muuseumi Aaraabias. Ehituskulud olid 600 miljonit eurot millele lisandus 525 miljonit dollarit Louvre nime kasutamise eest ja 747 miljonit dollarit kunsti laenamise eest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseumi ehitus kiideti heaks 9. Oktoobril aastal 2007 Prantsusmaa valitsuse poolt. Muuseum on osa 27miljardi dollarlisest investeeringust, et ehitada Saadiyat tehissaarestikule kultuurikompleks, mis hõlmab endas veel Guggenhimi muuseumit ja Rahvusmuuseumit.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Saadiyt tehissaarestiku kultuurilinnaosas paiknev Louvre on ehitatud veepeale, mida ümbritsevad Rahvusmuuseum, Guggenheimi muuseum, Mere muuseum ja veel hulgaliselt muid kunsti paviljone

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseumi arhitekuuri mõte on jätta mulje nagu hõljuks hiiglaslik kuppel veekohal. Kuppli 8-kihiline sõrestik laseb päikesel läbi paista samamoodi nagu see oleks palmimetsas. Arhitektiks on rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekt Jean Nouvel.

Inseneeria[muuda | muuda lähteteksti]

BuroHappold inseneerimis büroo teostas kogu ehituse insneerimise, mis hõlmas endas konsturktsiooni, geodeetilist, vee, ja fašaadi inseneerimist. Samuti konsulteeris energiatõhususe, valguse, inimeste liikumise ja turvameetmete abiga. Hüdro- ja geoinsenerid aitasid välja mõelda veekindla keldri ja veekogud hoonesse jättes illusiooni, et muuseum on meres samaaegselt kaitstes kunstiteoseod ning samuti inimesi merekeskkonnast tingitud ohtudega. Kuppel pandi püsima ainult neljale tugitalale.

Ehitamine[muuda | muuda lähteteksti]

Ehitustööd algasid ametlikult 26. Mail aastal 2009. Tugivaiade ja vundamendi ehitamine sa tehtud 2010. aasta Augustiks. Kokku puuriti maa sisse 4536 tugivaia.

29. Oktoobril 2009 teatati, et ehitus lõpptähtaeg lükkub edasi senisest planeeritud 2013. aastast. See oli esimene ehitus Abu Dhabis, mille lõpptähtaeg lükati edasi. Kohalike uudiste kohaselt oli selle põhjuseks ülemaailmne majanduslik seis ja Emiraatide majandus strateegia.

2012. aasta Jaanuaris lubati, et uus avamistähtaeg on aastal 2015. See aga lükkus omakorda edasi aastasse 2017.

Muuseumi põhiosa ehitus algas aastal 2013. See hõlmas endas kahekorruselist keldri ehitust , nende veekindlaks tegemist ja samuti nelja betoon tugitala püstitamist, mis hoiavad üleval kuplit.

Galeriide ehitus algas 2013. aasta neljandas veerandis. 5. Detsembril 2013 pandi paika muuseumi esimene galerii.

2014. aastaks oli kulunud 120538 kuupmeetrit betooni ja 10 miljonit inimtöötundi.

Vastukaja[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna Abu Dhabi kasutab oma kunstimuuseumil kuulsa Prantsusmaa kuntimuuseumi nime "Louvre", siis tekkis ka osadel Prantsusmaa kodanikel selles vastuseis. Vastuseisvad inimesed arvasid, et on kohatu nii oma nime müüa. Korraldati ka petitsioon, mille käigus koguti 4650 allkirja nime kasutus õiguse andmise vastu.