Kasutaja:PeeterT/e-kursusetest8

Allikas: Vikipeedia

Lõpetuseks[muuda | muuda lähteteksti]

Nüüd oled läbinud Vikipeedia algkursuse ning oled valmis – ja Sinu panus on väga oodatud – osalema Eesti Vikipeedia loomisel ja toimetamisel. Siinse kursuse raames loodud artikli autorina oled aidanud koondada ja edastada teadmisi eesti keeles ning seega oled Vikipeedia kogukonna liige – vikipedist.

Viimane ülesanne:[muuda | muuda lähteteksti]

– Vaata läbi kaasõppija lisandused/täiendused ning anna oma artiklile viimane lihv;

– Lisa artikkel Vikipeediasse

– Et Su artikkel oleks leitav ka teiste külastajate poolt, lisa siselingid vähemalt kolme teise Vikipeedia artiklisse, mis viitaks sinu artiklile.

Tähtaeg 6. detsember


Artikli lisamine Vikipeedia põhiruumi[muuda | muuda lähteteksti]

Artikli lisamiseks Vikipeedia põhiruumi, mine enda liivakastis kirjutatud artikli lehele. Vali ülalt “Muuda lähteteksti ja vali kogu kasti sisu (näiteks Ctrl+A valib kogu tekstikasti sisu, aga võib valida ka hiirega). Kopeeri (Ctrl+C või hiirega valik).

Liigu aadressile, kuhu Sinu artikkel nüüd peaks sattuma (vt joonis 1). Eeldatavasti on seal tühi leht. Näiteks “https://et.wikipedia.org/wiki/Kodulaul”. Vali seal lehel “Alusta seda lehekülge” või “Loo lähtetekst” (vt joonis 2). Kleebi kogu varem kopeeritud tekst sinna lehele. Kindlasti pead olema selle tegevuse ajal sisse logitud (vt joonis 3).

Kirjuta Resümeesse “Artikkel loodud Vikipeedia E-kursuse raames. Üle kantud liivakastist Kasutaja:Nukitsamees/Kodulaul.” Mõistagi tuleb lõppu kirjutada oma teema ja kasutajanimi. Edasiste muudatuste puhul on soovitav märkida ära ka valik “Jälgi seda lehekülge” resümee kõrval.

Vajuta igaks juhuks “Näita eelvaadet” (vt joonis 4) ja kontrolli, et midagi pole ülekandmisel läinud sassi. Kui kõik on korras, vajuta “Salvesta”. Läheb hetk aega ja nüüd ongi artikkel Vikipeedia põhiruumis üleval.

Joonis 1. Otsi märksõna ja loo leht

Joonis 1. Otsi üles artikli põhiruumi leht

Joonis 2. Loo leht aadressiriba kaudu

Joonis 2.  Alusta uut artiklit

Joonis 3. Lehe loomine

Joonis 3. Veendu, et oled sisse logitud

Joonis 5. Resümee ja lehekülje viimine Vikipeedia põhiruumi

Joonis 4. Vaata eelvaadet

Kas mõni artikkel juba viitab Sinu artiklile, saab kontrollida vajutades vasakul äärel nupule “Lingid siia” tööriistade all. See leht loetleb kõik lehed, mis viitavad sinu artiklile (vt joonis 5).

 Joonis 6. "Lingid siia" nupu asukoht

Joonis 5. Linkide lisamine

Mis edasi saab?[muuda | muuda lähteteksti]

Nüüd läheb Sinu artikkel Vikipeediasse üles ning seda on õigus täiendada teistel vikipedistidel. Sellele võivad üsna kähku tulla teised Vikipeedia külastajad ja toimetajad ning sinna teha märkeid oma tulevaste ülesannete kohta või teha juba ka kiireid muudatusi. Võta teiste ettepankuid kui konstruktiivset kriitikat. Nii Sina ise vikipedistina kui ka Sinu tekst saate kriitikast/parandustest/täiendustest ainult võita. Hoolitse oma artikli tulevase käekäigu eest, aga lase tal elada ka oma elu. Teised vikipedistid võivad teada või huvituda nähtuse teistest aspektidest ning hea artikli saab ikka siis, kui mitu vikipedisti oma pead kokku panevad.

Loodame, et Sul on lusti panustada eestikeelse Vikipeedia loomisse ja korrastamisse ka edaspidi. Kohtumiseni Vikipeedia külgedel ja aruteluruumis!