Kasutaja:Oop/Kahjulikkude röövlindude hävitamine

Allikas: Vikipeedia

Ü. Järvekülg "Kahjulikkude röövlindude hävitamine" Tartu: Loodusuurijate Selts Eesti NSV Teaduste Akadeemia juures, 1953 (Abiks loodusevaatlejale nr 5)

ptk II "Kahjulikkude röövlindude hävitamise vajadusest" (lk 20-22)

lk 20: "Kahjulikud on need röövlinnud: 1) kes hävitavad teiste lindude pesi, 2) kes toiduks püüavad lennuvõimetuid linnupoegi või täiskasvanud linde, 3) kelle saagiks langevad kasulikud imetajad ja kalad." - "Eri rühma moodustavad suured kotkad. Need on küll kahjulikud, kuid selle eest väga haruldased ja ilustavad oma võimsa lennupildiga meie loodust. Nende hävitamine oleks täiesti lubamatu."

22: "Sellised arvukalt esinevad liigid, nagu seda on kanakull ja raudkull, on aga väga kahjulikud kogu aasta läbi ja sellepärast on tingimata vajalik pidevalt võidelda nende ülemäärase paljunemise vastu."

ptk III "Kahjulikkude röövlindude hävitamise viisid" (lk 23-33)

lk 45: "Hävitamisele kuuluvate kahjulike röövlindude jalgade normi eest saab jahimees plusspunktid, mille vastava arvu täissaamine kustutab jooksva aasta röövlindude hävitamise kohustuse. Kui tema materjal sisaldab ka hävitamisele mittekuuluvaid kasulikke või kaitsealuseid kahjulikke röövlinde, annavad need talle vastava arvu miinuspunkte." - "Meie arvates on punktide-süsteemi rakendamine röövlindude hävitamise kontrollimiseks niivõrd tõhus vahend, et kõrvaldab senised väärnähted juba lühikese aja jooksul. Kui jahimees kogeb, et iga tema poolt hävitatud röövlind pole sugugi võrdse tähendusega ja normi kiire täissaamine oleneb täielikult tema teadlikkusest, on tema enda huvidees looduses hästi eraldama õppida elusaid röövlinde. See on aga ainus tagatis, et hävitada röövlinde mitte formaalsetel ja koos sellega ka kahjulikkudel eesmärkidel, vaid sisulistel - see on meie kasulike ulukite arvu tõstmise eesmärkidel."