Kasutaja:Oop/KENA

Allikas: Vikipeedia

Toormaterjal. Vt ka artiklit Marek Strandberg.

Erakonna Eestimaa Rohelised algatusel loodi 2009. aastal Kredexi alluvuses kliima- ja energiaagentuur, millele Riigikogu eraldas 86 miljonit Eesti krooni. Agentuuri juhiks sai EER-i liige Kristiina Rebane.[1] Vastates Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmete arupärimisele agentuuri vajalikkuse kohta, juhtis riigikontrolör Mihkel Oviir 20. septembril 2010 Riigikogus tähelepanu asjaolule, et kliima- ja energiaagentuuri nõukoja esimehe Marek Strandbergi elukaaslane Katrin Idla teenis agentuuri arendusnõunikuna 45 töötunni eest 27 000 krooni.[2] Oviiri sõnul soovitas riigikontroll kliima- ja energiaagentuuri loomist korduvalt, kuid seda eelkõige kompetentsuskeskusena. "Kindlasti ei peaks agentuuri põhitegevuseks olema aga toetuste jagamine. Selliseid asutusi on riigis piisavalt ning veel ühe toetustejagaja ülalpidamine oleks maksumaksja raha raiskamine," kritiseeris Oviir. Tema hinnangul oli agentuur senisel kujul politiseeritud ja tegutses riigi sihtasutuse osakonna staatuses: "Politiseeritud agentuuriga ei soovi ministeeriumid koostööd teha ja see ei ole minu väide, seda muret kinnitasid riigikontrollile agentuuriga seotud inimesed ise. Ilmselt tuleb nõustuda – kildkondlikul agentuuril on igal juhul keeruline energia- ja kliimavaldkonna tegevuspoliitikat kujundada."[1]

Kadri Simson: "Meie oleme selle arupärimisega välja tulnud just sellepärast, et aidata, sest retoorikas on see agentuur küll olemas, aga sellist agentuuri, nagu ta sõnades olema peab, pole loodud. Selle asemel on tehtud üks tehing: hääled valitsusele ja teatud rahaeraldus nendele poliitikutele, kes oma lisahääli pakkusid. Ma tuletan meelde: 18. juunil möödunud aastal, poolteist tundi enne töölepingu seaduse lõpphääletust ja teise negatiivse lisaeelarve lõpphääletust võeti siin vastu otsus ettepaneku tegemise kohta Vabariigi Valitsusele, mis ühe punktina sisaldas ka energia- ja kliimaagentuuri asutamist. Ja tõepoolest, selle poolt oli rohkem Riigikogu liikmeid kui vastu."[3] Kadri Simson: "Eelarvest on ju eraldatud 86 miljonit krooni ja praegu on suudetud ära näidata ainult 4,3 miljoni krooni väljamaksmine. Aasta viimasel kolmel kuul olevat plaanis veel 60 miljonit krooni välja maksta. See kõik näitab, et projekte, mis on lauale jõudnud ilma konkursita, on ülisuures mahus."[3]

Kadri Simson: "Et te tänase päeva esimest arupärimist mõistaksite, meenutan teile natukene tausta. Nimelt: möödunud aastal sotsid lahkusid valitsuskoalitsioonist ning alles jäid isamaaliitlased ja reformistid, kellega ei olnud veel ühinenud Tarmo Mänd. Valitsusblokil oli 50 häält, aga päevakorras olnud negatiivse eelarve vastuvõtmiseks oli vaja enam toetust. Nii sündiski kokkulepe, et rohelised hääletavad tasuta üliõpilaskohtade vähendamise poolt, rohelised toetavad tudengite stipendiumide vähendamist, rohelised annavad oma hääle ranitsatoetuse ja matusetoetuse kaotamise poolt, vastu aga saavad rohelised riigieelarvest 86 miljonit krooni. Kuna riigieelarvest ei saa niisama meelehead anda, esitasimegi riigikontrolörile arupärimise. 86 miljonit krooni anti ilma, et teada oleks olnud Energia- ja Kliimaagentuuri sisu ja ülesanded. Tegelikult oli sarnast ülesannet täitev agentuur KredExi näol juba olemas. Kliimaagentuuri käsutusse antud raha oleks seal saanud märksa sihipärasemalt ning ka läbipaistvamalt kasutada. Roheliste agentuur on sellel aastal silma paistnud vaid kolme asjaga. Esiteks lähetati Marek Strandberg koos seltskonnaga ühele soojal maal toimunud kongressile. Teiseks palgati tööle mitu roheliste erakonda kuuluvat inimest ja kolmandaks määrati Marek Strandbergi kaasale tunni eest 600-kroonine konsultatsioonitasu. Agentuuri juhi leidmiseks ei korraldatud avalikku konkurssi. Segased on selle valiku kriteeriumid ja kes selle valiku tegi, sest nõukogu istungil arutati vaid ühe inimese kandidatuuri. Ja see inimene kuulub ka roheliste erakonna ridadesse. Minister Parts, kes käis samasisulisele arupärimisele vastamas, teatas, et talle jäi mulje, et keegi leidis, nagu oleks mõistlik teha suunatud pakkumine inimestele, kel on selles valdkonnas mingeid teadmisi. Kes see keegi on, kes nii leidis, jäi täpsustamata. Aga kas Riigikogus roheliste hääletusi koordineeriv Strandberg on ikka kõige õigem ütlema, et tema kaasale tuleb teha suunatud pakkumine? See muidugi on lihtsalt Riigikogu kõnetoolis välja öeldud retooriline küsimus."[3]

Ain Seppik: "Kirjandusest on teada, et korruptsioonivormid lähevad üha keerulisemaks. Ilmselt me oleme siin ühe järjekordse näite ees, kus on mängus väga keeruline skeem. Meie siin ju teame, et tegelikult selle 86 miljoniga ostis valitsev koalitsioon roheliste poliitilise toetuse Riigikogus ja vastu andis siis raha ja töökohti ja hüvesid. Tegemist on tüüpilise ekvivalentsussuhtega korruptsiooni mõttes."[3]

Mihkel Oviir: "Mina suhtun suure ja sügava lugupidamisega kõikidesse parlamendi otsustesse ja ma pean ütlema, et olin tõesti natukene üllatunud, kui lugesin, et Riigikogu on niisuguse otsuse teinud. Lugesin ka lugupeetud Juhan Partsi arvamust – tema oli samuti üllatunud, et Riigikogu tegi järsku niisuguse otsuse. Ainult et tema oli positiivselt üllatunud, et Riigikogu andis 86 miljonit ühe loodava agentuuri jaoks."[3]

Marek Strandberg: "Mina ei ole Kliima- ja Energiaagentuuri tööle võtnud mitte ühtegi inimest ja mul puudub igasugune kokkupuude kõnealuse asutuse kaadripoliitika ja faktilise tegevusega." [3]

http://www.kena.ee/?p=1366#more-1366 KRISTIINA REBANE LAHKUB KLIIMA- JA ENERGIAAGENTUURI JUHI KOHALT Kliima- ja Energiaagentuuri selle loomisest peale juhtinud Kristiina Rebane lahkub agentuuri juhi kohalt 25. märtsist 2011. Rebane paneb ameti maha isiklikel põhjustel ja kokkuleppel KredExi juhtkonnaga. Kristiina Rebane asus Kliima- ja Energiaagentuuri juhtima 2009. a detsembris. Esimese tegevusaasta jooksul komplekteeriti agentuuri meeskond ning algatati mitmeid ülimalt populaarseks osutunud toetusmeetmeid. Teiste seas näiteks korteriühistute ehitusprojektide ja ehitusjärelvalve toetus, mis katab kuni 90% kortermaja tervikliku renoveerimise projekti ja ehitusjärelvalve maksumusest. Agentuuri juhi kohalt lahkuva Kristiina Rebase sõnul on seni tehtust kõige olulisem aga toimiva meeskonna moodustamine. „Agentuur on aasta jooksul komplekteerinud meeskonna, kes suudab koondada kliima ja energiavaldkonna oskusteabe ning seda ka igapäevatöös rakendada. Tänu suurepärasele meeskonnale oleme andnud oma panuse nii Eesti teedele elektriautod toova CO2 kvoodi müügitehingule, elamute renoveerimisel uue kvaliteedistandardi loomisele kui ka mitmete väiksemate lootustandvate algatuste sünnile,“ võttis Rebane tehtu kokku.

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/kliima-ja-energiaagentuur-on-lagunenud.d?id=55183802 Kliima- ja energiaagentuur on lagunenud Delfi Majandus, 5. august 2011 Kui aprillis lahkus Kristiina Rebane kliima- ja energiaagentuuri (KENA) juhi kohalt, siis nüüdseks on ka agentuuri tegevused Kredexi siseste ümberkorralduste järel ümber jagatud. "Osad tegevused, millega KENA ei jõudnudki tegeleda, on kavas ümber suunata teistesse organisatsioonidesse. Aga sellest saab rääkida siis, kui vastavasisulised otsused on korralikult ettevalmistatud ja kokku lepitud," ütles energeetika asekantsler Einari Kisel ERR-ile. Tema sõnul KENA tegevusi otseselt ei lõpetata, vaid asutakse tegema teiste struktuuride raames. Kuigi KENA üks eesmärke oli saada avalik-õiguslikuks juriidiliseks isikuks, siis Kiseli hinnangul ei ole selleks piisavalt poliitilist toetust.

Rutt Ernits http://uudised.err.ee/index.php?06232447 ERR: Kliima- ja energiaagentuur on lagunenud 05.08.2011

Riik eraldas energia- ja kliimaagentuurile agentuuri tegutsemise alguses 2009. aastal 86 miljonit Eesti krooni. KredExi juhataja Andrus Treieri sõnul on seda raha kasutatud peamiselt tegevuskulude katteks ning toetusteks, millest Suurema osa moodustavad korterelamute renoveerimisprojektid.

"Arvestades juba võetud kohustustega, on agentuurile eraldatud vahendite kasutamata jääk hinnanguliselt 1,8 mln eurot. Antud summa edasine kasutus sõltub KredExi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vahel sõlmitavast lepingust, mille täpsem sisu ei ole hetkel teada," rääkis Treier.

Priit Luts http://uudised.err.ee/index.php?06225864 ERR: Ministeerium: kliimaagentuur ei ole end õigustanud 18.03.2011 Rahandusministeerium leiab, et senine kliima- ja energiaagentuuri iseseisev rakendusüksus KredExi koosseisus ei ole end õigustanud nii organisatsioonilise korralduse kui tegevuse tulemuslikkuse aspektist.

Riigisekretärile saadetud kirjas märgib ministeerium, et ei pea ühtlasi võimalikuks toetada kliima- ja energiaagentuuri seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua KENA-st avalik-õigusliku juriidiline isik.

"Oleme seisukohal, et enne uue eraldiseisva organisatsiooni asutamist tuleb läbi viia põhjalik analüüs, et vältida rollide dubleerimist ja ressursside ebaefektiivset kasutust kliima- ja energiapoliitika eesmärkide elluviimisel," märkis ministeerium.

Tegevused, millega KENA eelnõu järgi peaks tegelema, haakuvad ministeeriumi arvates väga paljuski KredExi ja keskkonnainvesteeringute keskuse, ettevõtluse arendamise sihtasutuse ning ka arengufondi ülesannetega.

Seetõttu peab ministeerium vajalikuks põhjalikult analüüsida, kas seniste nö rakendusüksuste kliima- ja energiapoliitikale suunatud funktsioonide koondamine ühte agentuuri annab ikka efekti.

Kui analüüsides jõutakse siiski arusaamisele, et eraldiseisvat üksust on vaja, ei tohiks see ministeeriumi arvates olla avalik-õigusliku juriidiline isik, kuna riiklikku valdkonnapoliitikat ei olevat loogiline kujundada ja ellu viia täitevvõimust sõltumatult.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles ERRi uudisteportaalile, et KENAga seonduvat koalitsioonilepingus veel ei käsitleta. "Ega ta [koalitsioonileping] puuduata veel paljusid asju, mida tegelikult tuleb lahendada," lisas Ligi.

Sven Randlaid http://uudised.err.ee/index.php?06226249 KENA lahkuv juht kardab agentuuri sulgemist

Eesti Kliima- ja Energiaagentuuri (KENA) tegevus võidakse lõpetada, arvas agentuuri juhi kohalt lahkuv Kristiina Rebane.

Ta ütles ERRi uudisteportaalile, et praegu raske midagi konkreetset öelda, aga oht, et KENA tegevus ei pruugi jätkuda, on täiesti reaalne. "Aga see on lõppkokkuvõttes majandusministri ja valitsuse otsustada," sõnas ta.

KENA selle loomisest peale juhtinud Kristiina Rebane lahkub agentuuri juhi kohalt 25. märtsil 2011. Rebane paneb ameti maha isiklikel põhjustel ja kokkuleppel KredExi juhtkonnaga.

Rahandusministeeriumi hinnangul pole senine KENA iseseisev rakendusüksus KredExi koosseisus end ei organisatsioonilise korralduse ega ka tegevuse tulemuslikkuse aspektist õigustanud. Seega ei pea rahandusministeerium võimalikuks toetada kliima- ja energiaagentuuri seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua KENAst avalik-õiguslik juriidiline isik.

Agentuur loodi roheliste eestvõttel, viimastel valimistel tabas aga erakonda ebaõnn ning uues parlamendis neid ei ole. Kas see tähendab, et ka agentuur sulgub, on esialgu ebaselge, otsust pole ilmselt oodata enne IRL-i ja Reformierakonna koalitsioonikõneluste lõppu.

Merili Nael http://uudised.err.ee/index.php?06225980 Strandberg: KENA on maksumaksjale korraliku tulu tekitanud 21.03.2011

Eesti Kliima- ja Energiaagentuur (KENA) on Erakond Eestimaa Rohelised liikme Marek Strandbergi hinnangul inimestele rohkem kasu kui kahju toonud.

Marel Strandberg kinnitas ERRi uudisteportaalile, et saab tuua mitmeid näiteid agentuuri algatuste kohta, nende hulgas korterelamute renoveerimise toetusmeede ja elektriautode programm.

"Üle pika aja on käivitatud väga tõhus korterelamute renoveerimiseks vajalik toetusmeede, kus projektide tegemisel saadakse ehitusjärelevalveks kuni 90% toetust, mis on märkimisväärne läbimurre selleks, et kõik kortermajade omanikud ja ühistud saaksid renoveerimistööd teha kvaliteetselt ja et oleks olemas ka järelevalve," rääkis Strandberg. Ta lisas, et seni on ühistud maju renoveerinud nö ülejala ja inimesed ei ole saanud energiasäästu, mida loodeti.

"Teine nähtav asi, mida KENA tegi, on väljakuulutatud elektriautode programm, mille nö sisendi andis riigikantseleile ja majandusministeeriumile just KENA seltskond ja see kompetents, kes seal koos on," märkis Strandberg. Lisaks on tema sõnul terve hulk näidisprojekte, mis ootavad käivitumist.

"Mul on ka hüpotees, miks rahandusministeerium suhtub KENA tegevusse nii: rahandusministril seisab sel aastal ees väga raske ülesanne - eelmise aasta lõpus otsustas riigikohus, et riik peab maksma välja VEB fondi võlausaldajatele nende nõuded ja päris suures ulatuses. Seda nõuete raha ei ole aga eelarves kuskil olemas ning rahandusminister peab selle raha lihtsalt kuskilt kokku korjama, sest kohtu otsus on ülimus ja viivitada ei saa," rääkis Strandberg.

Tema sõnul näitaks KENA kaotamine seda, et nii valitsus kui ka rahvas ei ole huvitatud energiasäästust ja mõistlikust kliimapoliitikast. "Korterelamute toetusprogramm, elektriautode programm, mis on riigile toomas majanduskasvu, mis on riigile toomas vahetult raha, ongi ilmekaks tõestuseks, et KENA tegevus ja filosoofiline suund, mis on muudetud praktiliseks tegevusplaaniks, on olnud edukas ning poliitika on ennast õigustanud ja olnud väga kaasaegne," rääkis ta.

"Kui sellest loobutakse, siis järelikult ei olda sellest poliitikast huvitatud ja ma saan ka aru miks - Eesti ja võimuliidu jaoks on majanduslikult huvipakkuvam mitte investeeringud uude tehnoloogiasse, vaid olemasoleval ressursimahukal tegevusel põhineva majanduse jätkamine," märkis Strandberg ja lisas, et ilmselt on ka Eesti elanikud sama meelt, näidates seda riigikogu valimistel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Riigikontrolör vastas arupärimisele kliima- ja energiaagentuuri vajalikkuse kohta" Riigikogu pressiteade, 20.09.2010 (vaadatud 12. septembril 2011)
  2. Viitamistõrge: Vigane <ref>-silt. Viide nimega agentuur on ilma tekstita.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Riigikogu istungi protokoll, 20.09.2010 (vaadatud 12. septembril 2011)