Mine sisu juurde

Kasutaja:Matthiasmannik

Allikas: Vikipeedia

Peits[muuda | muuda lähteteksti]

Peits on pruunikas kergelt läbipaistev vedelik. Meenutab kergelt vana seisnud lakki. Peitsimise eesmärk on puidu kaitse bakterite ja puidu kahjurite vastu. Värvilist peitsi ei toodeta sest selleks puudub selleks vajadus. Puidu ilusa struktuuri toovad välja teised materjalid, lakk, värv, põletamine tulega jm. Eelnevalt peab muidugi puit olema lihvitud siledaks. Toorest musta lauda laki ja värviga dekoratiivseks ei muuda. Peitsimine on puidu katmine peitsiga pintsli või peitsi sisse kastetud rulliga. Puitpindade peitsimisega on võimalik saada soovitud toon, rõhutada puidu loomulikku ilu ja tekstuuri, imiteerida väärispuitu, varjata puidusina ja tõsta heledate puiduliikide vastupidavust päikesekiirguse eest. Eriotstarbeliste peitsidega on võimalik muuta puit raskesti süttivaks materjaliks ning kaitsta puitu kahjurite eest.1


Peitside puhul on võimalik valida vesialuseliste või lahustibaasiliste vahel. Vesialuselised peitsid on keskkonnasäästlikud ja tuleohutud. Lahustibaasilised peitsid ei tursuta pealekandmisel puidu pinda ja kuivavad kiiresti. Tööstuslikult on võimalik peitsida pihustades, sisse kastes, valtside või „flow-coat“ seadmega peale kandes. Kodustes tingimustes saab peitsida kas pintsli või ebemevaba lapiga. 2


Peitsi pealekandmine:[muuda | muuda lähteteksti]

1. Tuleb kanda kummikindaid, et käsi kemikaalide eest säästa.

2. Kontrollige, kas materjal on puhas(tolmust, saepurust jms).

3. Segada või raputada enne kasutamist, selleks et raskem pigment, mis on tavaliselt purgi all, jõuaks ülespoole.

4. Kui toode on peale peitsi peale kandmist täpiliseks läinud, siis võib tekkida loputusvahendi kasutamise vajadus. Sellisel juhul tuleks kasutada loputusvahendit (vee või õli baasil, sõltub peitsist) 15 minutit enne peitsi kasutamist.

5. Kandke peits puidule ühtlaste tõmmetega kas harja või lapiga. Eemaldage peitsi ülejääk mõne aja pärast. Kui peitis ülejääki õigel ajal ei eemaldata, võib värvus tumeneda.

6. Peitsitud materjalil tuleks lasta kuivada umbes 6-8 tundi. Vastasel korral ei pruugi värviline või peitsitud viimistlus puidu pooridesse tungida. Seejärel kandke peale teine peitsikiht, kui on soov saada tumedamat tooni. Pärast kuivamist võib värv tunduda tuhm, aga pärast lakkimist või õlitamist, tuleb värvi erksus tagasi.

7. Kõige lõpus tuleks materjal metall-laastuga kogu ulatuses üle käia. See vähendab peitsi kleepumist.2

Enamik peitse sisaldab nii värve kui ka pigmente, kuigi sageli erinevad värvid ja nende omavahelised suhted (üksteise suhtes) sõltuvalt sellest mis soov on saada töödeldava eseme lõpuefektiks. Lisaks sellele võib teatud määral olenevalt värvist, määrab ka see kauaks sa jätad peitsi lauakihile. Mida pikemalt peits on puidu peal seda tumedamaks läheb tema värv. Selleks, et peits imenduks tuleks oodata umbkaudu 5-15 minutit. Läbipaistev peits rõhutab tavaliselt puidu tekstuuri, tahkem peits aga muudab puidu tekstuuri nähtamatuks. Pigmendid aga ei anna palju värvi tihedale puidule, samas puudel millel on suured poorid (nt mänd) on efekt palju parem. Geelist peitsid on 20 sajandi lõpu innovatsioon peitsitööstuses. Seda tänu sellele kuna nad on kõrge viskoossusssega vedelikud ja need nii öelda ei voola nagu tavalisele peitsile kombeks. See aitab peitsi kandmise töö ajal anda kandjale rohkem kontrolli selle osas kuidas ta peitsi kannab puidule, eriti kui puit on vertikaalses asendis, mis tavaliselt võib põhjustada suures koguses vedeliku maha voolamist või kuskilt maha tilkumist. Geelist peitsid on tavaliselt piiratud läbitungimisvõimega, seda tänu sellele, et nad on tiksotroopsed lakid (vedelik mis kõigest hoolimata ei voola).



Erinevad peitsitüübid[muuda | muuda lähteteksti]

1. Õlipõhised peitsid pakuvad kauakestvat puidutooni värvi. Nad tungivad sügavale pooridesse, et tihendada ja kaitsta puitu, tuues välja selle loodusliku ilu. 2. Veepõhised peitsid pakuvad ühtlast peitsi värvi. Nende imavus pole ebaühtlane nagu õlipõhisel peitsil. 3. Geelipõhised peitsid lisavad looduslikke värve paljudele puidust ja mittepuidust valmistatud toodetele, kuid puidu soonte peitsimine võib olla raske 4. Pastellid on õlipõhised puidust peitsid, mis pakuvad pehmet pastellset tooni, samal ajal rõhutades puidu teravust 5. Pigmendist peitsid täidavad puidu augud ja jätavad puidupinna väiksema koguse värvainega. (https://en.wikipedia.org/wiki/Wood_stain)


Pulberpeits[muuda | muuda lähteteksti]

Enimkasutatav on vees lahustuv pulberpeits. Peitsi pulbrile valatakse kuum vesi peale, segatakse ja lastakse jahtuda. Peitsilahuse jahtudes on peits kasutusvalmis. Niisuta puit niiske lapiga ja kanna peits pinnale pintsli või švammiga. Proovipeitsimine. Enne proovi proovitükil järgi, mis tooni peits on, sest erinevatel puiduliikidel on oma toon ja ka peits jätab erineva tooni. Vee lisades saad tooni heledamaks muuta. Parema ja ühtlasema tooni saad, kui peitsid kaks korda heledama peitsiga. Kui valitud peitsitoon ebaõnnestub, pese pind veega ja nii saad enamuse peitsist kätte. Kui peitsitud pind on kuivanud lihvi tursunud puit peeneteralise lihvpaberiga jälle siledaks. Vees lahustuva peitsiga peitsitud pinda ei saa lakkida veebaasil olevate lakkidega. Vesi lahustab peitsi üles ja pintsel veab peitsi puidupinnalt minema. Lisaks veebaasil peitsidele on veel piirituse ja lahusti baasil olevad sünteetilised peitsid. Need on juba kaasaegsemad tooted, kuivavad kiiremini aga lõhnavad tugeva lahusti järgi. Sünteetilised peitsid kuivavad väga kiirelt – parema tulemuse annab pihustiga peitsimine.