Kasutaja:Marinmehide/Skoop

Allikas: Vikipeedia

{{mahakirjutatud|allikas=http://www.tlu.ee/~pnormak/PJ2010/konspekt-proj-juht-2010-28nov.pdf}} Skoop on projekti tegevuste ulatus.[1]

Lõplik nõuete loetelu, nõuded süsteemile.

Skoobihalduse põhiprintsiip Toote skoobi kujundamise üldine printsiip: minimaalsuse/lihtsuse printsiip (KISS – Keep It Small and Simple); NB! Parem 50% kvaliteetselt kui 100% poolikult/ebakvaliteetselt. [1]

Skoobihalduse eesmärk on tagada, et sooritatakse kõik projekti edukaks täitmiseks vajalikke tegevusi ning ainult neid. Projekti skoop/ulatus tuleneb projekti tulemi/toote skoobist.Täidetuse mõõt: • projekti puhul projektiplaaniga võrdlemine, toote puhul nõuetega võrdlemine. Skoobimuudatuste haldus Võimalikke vajaduse põhjuseid: • Vead/ebatäpsused toote skoobi määratlemisel • Vead/ebatäpsused projekti skoobi määratlemisel • Projektiväliste või -siseste tingimuste muutumine.

Projekti skoobihaldus[muuda | muuda lähteteksti]

Projeti skoobihaldus on PMBOK Guide järgi üks projektijuhtimise põhiprotsesse. Projekti skoobi ehk ulatuse haldamine hõlmab protsesse, mis on vajalikud selleks, et tagada kõikide projekti edukaks lõpuleviimiseks vajalike (ja ainult nende!) tegevuste sooritamist. Seisneb see põhiliselt selles, et määratleda tegevused, mida projekti täitmisel läbi viia ja mida mitte. Seega algab skoobihaldus juba projekti põhieesmärgi määratlemisega. Skoobihaldus sisaldab ka muudatuste 83 juhtimist, juhuks kui projekti täitmisel tekib vajadus esialgu kavandatud tegevuste muutmiseks.

On selge, et skoobihalduse raames tehtav mõjutab otseselt mitmeid teisi projekti komponente: tegevuskava, ajagraafikut, eelarvet jne. Seejuures skoop hõlmab nii projekti kui selle raames loodava toote skoopi.

Muudatuste sisseviimine koosneb kolmest komponendist: 1) põhjuste analüüs, mis tingib muudatuste vajaduse; 2) muudatuse määratlemine (sh muudatuste tegemisest tulenevad täiendavad kulud); 3) muudatuse realiseerimine.

Muudatuse vajadus võib olla tingitud näiteks 1) projekti kavandamisel toote skoobi määratlemisel tehtud vigadest või valearvestustest; 2) projekti kavandamisel projekti skoobi määratlemisel tehtud vigadest või valearvestustest; 3) projektiväliste tingimuste muutumisest (näiteks vahepeal on kasutusele võetud efektiivsem tehnoloogia, mis ei olnud kättesaadav projekti kavandamisel). Muudatuste sisseviimine peab toimuma selgelt fikseeritud korra kohaselt, kus on muuhulgas määratletud nii muudatuste sisseviimise ettepaneku tegemise reeglid, vajaliku muudatuse kujundamise ja aktsepteerimise kord kui ka muudatustest tingitud projekti teiste komponentide (sh tööjõuvajadus ja eelarve) muutmise kord.

Nii projekti kui toote skoobi haldamisel peab projektijuht endalt pidevalt küsima, kas see või teine tegevus või tootele esitatav nõue on ilmtingimata vajalik. Üldjuhul kehtib põhimõte, et pigem olgu perfektselt (s.t. parimal võimalikul viisil kasutajate vajadusi rahuldavalt) realiseeritud 50% võimalikust skoobist kui poolikult (s.t. vigaselt või kasutajate vajadusi vaid osaliselt rahuldavalt) 100% võimalikust skoobist.[2]

Skoobimuudatuste haldamise ülesanded:[muuda | muuda lähteteksti]

1.Faktorite mõjutamine, mis toob kaasa skoobi muutumise projekti tulemi seisukohalt positiivses suunas. N: iMapper, iCoworker. 2.Skoobimuudatuse vajaduse kindlakstegemine 3.Tegelike muudatuste juhtimine, selle integreerimine muude protsessidega. NB! Iga muudatuse sisseviimine maksab!

PROJEKTI SKOOP · Ulatus ehk skoop: mida konkreetselt selle taotletava investeeringuga saavutatakse? Peab olema selgelt aru saada, millist ulatust ehk skoopi planeeritav investeeringumaht katab

  • Projekti skoop on seotud finantseerimise, aja ja ressurssidega.
  • Skoobi muutus tähendab lisavajadust vähemalt ühes eelmainitud aspektis.
  • Skoobi muutused dokumenteeritakse nii, et projektiplaan näitab alati hetkel kehtivat seisu.
  1. 1,0 1,1 Peeter Normak. "Projekti täitmine ja lõpetamine" (PDF). 34-36 lk.
  2. Peeter Normak. "Projektijuhtimine" (PDF). lk 83.