Kasutaja:Makules/Mäluhaldus

Allikas: Vikipeedia

Mäluhaldus[muuda | muuda lähteteksti]

Mälu haldamine (ingl. k. Memory management) on arvuti mälu juhtimise ja koordineerimise protsess. Mälu haldamine toimub riistvaras, operatsioonisüsteemis ning programmides ja rakendustes. Riistvara puhul hõlmab mälu haldamine komponente, mis salvestavad andmeid füüsiliselt, näiteks RAM (juhusliku mälu) kiibid, mälumahud ja välklambipõhised SSD-d (tahkis-draivid). Operatsioonisüsteemis hõlmab mälu haldamine konkreetsete mäluplokkide eraldamist (ja pidevat ümberjaotamist) üksikutele programmidele. Rakendustasandil tagab mälu haldamine alati iga jooksva programmi objektide ja andmestruktuuride jaoks piisava mälu.

Mäluhaldus

Rakendustaseme mälu haldamine liigitatakse üldiselt kas automaatseks mäluhalduseks või käsitsi salvestatud mälu haldamist.

Rakendusmälu ülesanded[muuda | muuda lähteteksti]

Rakenduse mälu haldamine ühendab kaks seotud ülesannet, mida nimetatakse jaotamiseks ja ringlussevõtuks.

  • Jaotamiseks nimetatakse ülesannet, kui programm nõuab mälu plokki ja määrab mäluhalduri osa, mida nimetatakse jaotajaks, selle ploki programmile.
  • Ringlussevõtuks nimetatakse ülesannet, kui programm ei vaja enam andmeid eelnevalt eraldatud mälu plokkides ja need plokid muututvad kättesaadavaks ümberjaotamiseks. Seda ülesannet saab teha nii käsitsi (programmerides) kui ka automaatselt (mäluhalduri poolt).

Virtuaalse mäluga süsteemid[muuda | muuda lähteteksti]

Virtuaalne mälu[1] on mäluorganisatsiooni füüsilise riistvarast lahtiühendamise meetod, milles rakendused töötavad virtuaalsete aadresside kaudu. Iga rakenduse katse juurdepääsuks teatud virtuaalmälu aadressile viib virtuaalse mälu aadressi tegeliku füüsilise aadressi. Sel viisil võimaldab virtuaalmälu lisamine mälusüsteemide ja juurdepääsumeetodite granuleeritud juhtimist.

Virtuaalse mäluga süsteemide peamine eelis on, et programmid võivad olla suuremad kui füüsilinses mälus. Virtuaalsel mälul on kaks eesmärki:

  • See võimaldab meil laiendada füüsilise mälu kasutamist kettal.
  • See võimaldab meil kaitsta mälu, sest iga virtuaalne aadress on tõlgitud ka füüsilisele aadressile.

Virtuaalsetes mälusüsteemides operatsioonisüsteem piirab, kuidas protsess mällu jõuab. Funktsiooni, mida nimetatakse mälukaitseks, saab kasutada selleks, et keelata protsessile lugemine või kirjutamine mällu. Nii takistab see programmis pahatahtlikku programmi toimimist. Kuigi teatud protsessidele eraldatud mälu on tavaliselt eraldatud, peavad protsessid vahel teavet jagama. Jagatud mälu on üks kiiremaid meetodeid erinevate protsessidevaheliseks suhtlemiseks.

Mälu klassifitseeritakse tavaliselt juurdepääsumäära alusel esmastesse salvestustesse ja sekundaarsetesse salvestustesse. Mälu juhtimissüsteemid, nende operatsioonide vahel, käitavad nende kahe mälu taseme vahelist liikumist.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://whatis.techtarget.com/definition/memory-management Kasutatud: 05.01.2019
  2. https://www.geeksforgeeks.org/virtual-memory-operating-systems/ Kasutatud: 06.01.2019