Kasutaja:KristjanTammi/Roland Barthes

Allikas: Vikipeedia
KristjanTammi/Roland Barthes
Fail:RolandBarthes.jpg
Roland Barthes
Sündinud 12. november 1915
Surnud 25. märts 1980 (64-aastaselt)
Autogramm
KristjanTammi/Roland Barthes

Roland Barthes (12. november 1915 – 25. märts 1980) oli prantsuse kirjanduskriitik, kirjandus- ja sotsiaalteoreetik ning semiootik.

Roland Gerard Barthes sündis Lõuna-prantsusmaal väikeses provintsis, Bayonne’i nimelises linnas 12. novembril 1915 ja suri 25. märtsil 1980. aastal Pariisis. Erialadeks olid kirjandusteooriad, fioloosifa, semiootika ja lingvistika. Enim tunnustust pälvinud tööd kirjutas ta strukturalismist, semiootikast ja antropoloogiast. Ta mõjutas semiootika, antropoloogia, strukturalismis ja post-strukturalismi koolkondi. Tema semiootika tööd oli mõjutatud Ferdinand de Saussure’i poolt. [1]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis mereväeohvitseri (Louis Barhtes, kes hukkus merelahingus enne Roland Barthe’i esimest sünnipäeva) pojaks. Ta ema oli Henirette Barthes. Koos täida ja vanaema kasvatati ta Bayonne’i linnas üles. 11. aastaselt kolis tema perekond Pariisi. Ta jäi oma sünnikohaga elulõpuni seotuks.

Barthes oli paljulubav õpilane. 1930ndatel ja 1940ndatel aastatel õppis Barthes grammatikat, keeleteadust ja Kreeka tragöödiat. Sellel ajal haigestus ta tuberkuloosi. Okupatsioonide ajal oli ta haiguse tõttu sanatooriumites. Barthes suutis siiski kaks kraadi omandada.  Classical letters(??) 1939 ja Gramatikas ja filoloogias 1943. aastal.

Stiil[muuda | muuda lähteteksti]

Barthes’i stiil oli alati stimuleeriv, mõnikord ekstsentriline and ebavajalikult segane. Seda paroderiti ja imiteeriti. Tema teooriad ülistati kui ka halvustati kui perverseid fantaasiaid. 1970ndate aastate lõpuks oli ta mõju lisaks prantsusmaale üle kogu Euroopa ja Ameerika jõudnud.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

Haigus noorusaastatel ühes arusaamaga, et ta on on homoseksuaalne mõjutasid tema ensehinnangut. Sellele vaatamat aoli tal lähedasi sõpru.

Sõbrad täheldasid Barthe’i lojaalsust, hoolivust, suutmatust öelda „ei“ inimestele ning tema lauluhäält (Barthes’ile meeldis muusika ning ta käis laulutundides).

Karjäär

Ta karjäär hakkas õitsema 1952. aastal, kui ta sai seitsme aasta lepingu Centre National de la Recherche Scientifique-s. Aasta pärast sealt töötamist avaldas ta oma esimese raamatu (Writing Degree Zero). Tuntusega kaasnes ka erisugune arvamus Barhtes’ist. Paljud pidasid teda hulluks. Kõigele vaatamata sai ta 16-aastase töölepinug Pariisi Süvauuringute Keskusesse.

Surm

Barthes suri 64. aastasel autoõnnetuses saadud vigastustest. Postmuumselt on avladatud: A Barthes Reader (1982) ja Incidents (1987). Barthe „Kogutud teosed“ avaldadi kolmes köites aastatel 1993-1995.  Kuigi ta jõudis kirjutada vähem kui 15 raamatut on Rolan Barthes jätnud äärmiselt tugeva jälje kirjandusteadusesse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

[1]

  1. 1,0 1,1 "Roland Barthes biograafia". Vaadatud 28. november 2017.