Kasutaja:KlaidMel/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Traathari[muuda | muuda lähteteksti]

Traathari on tööriist, mis koosneb harjast, mille harjased on tehtud traadist. Enamjaolt on harjased tehtud terastraadist. Üldiselt kasutatakse traatharjades keskmise- või kõrge süsinikusisaldusega terast, mis on väga tugev ja vetruv. Sõltuvalt kasutusotstarbest esineb veel messingust ning roostevabast terasest tehtud harjaseid.[1] Traatharja traadid on omavahel seotud kas klambritega, epoksiidiga või mõne muu kinnitusvahendiga. Traatharjadel on enamasti puidust või plastikust käepide või on vormitud ketasteks. Ketasteks vormitud traatharjad on mõeldud kasutamiseks nurklihvijatel, pinklihvijatel, püstolkäepidemega puurmootoritel või teistel elektrilistel tööriistadel.

Traatharjad elektritööriistadele
Traathari puidust käepidemega

Kasutusotstarbed[muuda | muuda lähteteksti]

Traathari on põhiliselt abrasiivse kasutusotstarbega. Seda kasutatakse rooste ja värvi eemaldamiseks. Traatharja kasutatakse ka erinevate pindade puhastamiseks ning parema elektrit juhtiva piirkonna tekitamiseks elektriseadmete kinnitamisel, näiteks auto aku klemmide ja kinnituste puhastamiseks mustusest. Roostevaba terase puhastamisel on soovitatav kasutada ka roostevabast terasest harjastega traatharja kuna tavalisest süsinikterasest harjased võivad saastada roostevaba terase pinda, tekitades roostetäppe. Vasest harjastega traatharjasid kasutatakse kas pehmemate materjalide korral või tuleohtlikkes keskkondades. Traatharju kasutatakse ka suurte loomade, näiteks krokodillide ja sigade hammaste puhastamiseks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Traatharja päritolu on teadmata, kuid usutakse, et roomlased kasutasid sarnast tööriista katusekivide tootmiseks. Peale Rooma impeeriumi langemist kadus tööriist kasutamisest. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Wire Brushes Information".
  2. "Wire Brush".