Kasutaja:Kauporoz/liivakast

Allikas: Vikipeedia
Madala sääreosaga hüppeliigest toestavad matkasaapad.

Matkasaabas[1](inglise keeles:Hiking boot) on jalanõu, mis on mõeldud jala ja hüppeliigese kaitseks välitingimustes liikudes, näiteks matkates. Matkasaapad on matkavarustuse üks olulisimaid komponente, sest nende kvaliteet ja vastupidavus võimaldavad matkajal läbida pikki vahemaid vigastusi saamata. Matkasaapad on mõeldud pakkuma kaitset ja mugavust, läbides pikki vahemaid raskel maastikul. Matkasaapad toetavad hüppeliigest ja on küllaltki jäigad. Matkasaapaid kasutatakse lisaks matkamisele ka mägironimsel ja jahipidamisel.

Jahi- ja matkasaapad

Matkasaapa osad[muuda | muuda lähteteksti]

1. Pealis - Saapa pealmine osa, mis on tavaliselt valmistatud veekindlast materjalist.

2. Tald - Matkasaabastel on kummist sügava mustriga jäik tald, et tagada hea haakumine pinnasega. Tallad kaitsevad jalgu ka põrutuste eest.

3. Keel - Asub paelade all ja takistab muda, vee ja prahi sattumist saapa sisse.

4. Vooder - Pakub lisakaitset ja mugavust. Vooder võib muuta saapa veekindlamaks ja soojemaks.

5. Sisetald - Toestab ning aitab kaitsta jalga põrutuste eest.

Matkasaabaste valimine[muuda | muuda lähteteksti]

Matkasaapaid tuleks valida eelkõige vastavalt kasutusotstarbele. Samuti tuleks arvestada keskkonna- ja ilmastikutingimustega, kus hakatakse saapaid kasutama. Eelistada tasuks saapaid, mille pealisel on võimalikult vähe õmbluseid, sest need võivad rebeneda või vett läbi lasta. Saapa tald peaks olema piisavalt jäik, et ebatasasel pinnal liikudes vältida vigastuste teket. Talla muster võiks olla raskel maastikul liikumiseks mõeldud saabastel sügavam, et pakkuda maksimaalset haakumist pinnasega, ja kergemaks kasutamiseks mõeldud saabastel madalam, sest siledal teel liikudes väsitab sügav tallamuster jalga. Matkasaabas peab hästi jalga istuma ning ei tohi loksuda. Samas on oluline, et saabas ei sooniks ega pigistaks jalga. Enne pikemale matkale minemist tuleks matkasaapad kindlasti sisse kanda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]