Kasutaja:Karlliivakant/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Space Needle


Space Needle on vaatetorn, Ameerika ühendriikides, Washington, Seattle. See ehitati Seattle'i keskuses 1962. aasta maailma messi jaoks, mis tõi üle 2,3 miljoni külastaja.

Space needle on 185 m kõrge, 42 m lai ja kaalub 8 660 tonni. See on ehitatud taluma kuni 320 km / h tuult ja kuni 9,0 magnituudi suuruseid maavärinaid, Samuti on sellel 25 piksevarrast.

Space Needle'il on vaateplatvorm 160 m kõrgusel ja pöörlev SkyCity restoran 150 m kõrgusel. Külastajad saavad torni tippu jõuda liftiga mis sõidab 16 km / h. Liftiga tippu sõit kestab 41 sekundit. Tuulistel päevadel liftid aeglustuvad 8 km / h


Arhitektuur

Space Needle'i arhitektuur tuleneb kunstnik Edward E. Carlsoni ja arhitekti John Graham'i, Jr koostööst.


Ehitus

Howard S. Wrighti ehitusfirma juhtis ehitusprotsessi, mis viidi lõpule vähem kui aasta jooksul hinnaga 4,5 miljonit dollarit.

Maa-alune vundament valati 9,1 m sügavale 37 m laiusega. Ühe päeva jooksul läks vaja 467 betooniga täidetud veoautot, et lõpetada selle ajani toimunud suurim katkematu betooni valamine Ameerikas.

Sihtasutus sisaldab 250 tonni sarrusvardaid ja kaalub 5850 tonni. Terasvarda struktuur on kinnitatud vundamendiga 72 poldi abil, millest igaüks on 9,1 m pikkune. Torn ehitati taluma tuule kiirust 322 km / h, kahekordistades nõutud ajastandardit.

Pärast lõpetamist

Torn oli valmis vaid 400 päevaga ja avati ametlikult maailma näituste esimesel päeval aprillis 1962, muutudes koheselt selle Seattle linna ikooniks.

Aastal 2000 läbis Space Needle 20 miljoni dollari suuruse renoveerimisprojekti. See hõlmas restorani ja tipptasemete täielikku ümberehitamist koos välise valguse ja maalide lisamisega. Sellele anti ka esimene korralik puhastus peale selle esmakordset valmimist.

Osa ümberehitamistöödest oli lisada spiraaltrepp, mis oli plaani esialgse osa, kuid polnud varem veel ehitatud.