Kasutaja:Karl.valdre/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Adaptiivne kiirushoidik[muuda | muuda lähteteksti]

Adaptiivne kiirushoidik on valikuline kiirushoidiku süsteem maanteesõidukitele, mis reguleerib automaatselt sõiduki kiirust, et säilitada ohutu vahemaa eesmise sõidukiga. Adaptiivsel kiirushoidikul on 2019. aastaks tekkinud 20 erinevat nimetust, mis kirjeldavad sama funktsiooni. Sageli kasutatakse ka dünaamilise kiirushoidiku nimetust.

Schema ICC

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Süsteem baseerub informatsioonist, mis saadakse sensoritest, sensorid asuvad üldjuhul tuuleklaasi taga või eesmises kaitserauas. Adaptiivne kiirushoidik kasutab liikluse jälgimiseks kas radarit, lasersensorit või kahe kaamera koostööst saadavat ruumilist pilti. Sensoritest või kaamerast saadud info võimaldab sõidukil pidurdada, kui fikseerib eesoleva sõiduki lähenemise ja kiirendada, kui liiklus seda võimaldab. Adaptiivne kiirushoidik ei paku täielikku automaatikat vaid on mõeldud juhi abistamiseks, autot peab endiselt juhtima sõiduki juht.

Funktsionaalsus[muuda | muuda lähteteksti]

Adaptiivset kiirushoidikut peetakse tuleviku generatsiooni intelligentsete autode tähtsaimaks komponendiks. See suurendab sõidukijuhtide turvalisust ja sõidutee mahutavust, kuna see optimeerib autode vahelist kaugust ja muudab selle ühtlaseks. Sõidukeid, millele on paigaldatud adaptiivne kiirushoidik, peetakse SAE Internation definitsiooni järgi 1. taseme isesõitvateks autodeks. Sõidukeid, millel on lisaks adaptiivsele kiirushoidikule lisatud ka mõni teine arukas süsteem, nagu sõiduraja tsentreerimissüsteem, kutsutakse 2. taseme isesõitvateks autodeks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

1. "Adaptive cruise control". Wikipedia. Vaadatud 04.06.19

2. Stephen Edelstein "Here is everything you need to know about adaptive cruise control". Digital Trends. Vaadatud 04.06.19