Mine sisu juurde

Kasutaja:KSiimson/Artiklid/Andmestruktuur

Allikas: Vikipeedia

Andmestruktuur on informaatikas kindel meetod andmete talletamiseks ja organiseerimiseks, et neid saaks tõhusalt kasutada.

Andmestruktuurid on mõeldud erinevateks otstarveteks, ning mõned neist on spetsiifilised kindlate ülesannete täitmiseks. Näiteks B-puud sobivad andmebaasides kasutamiseks, kuid kompileeritud programmid kasutavad identifikaatorite leidmiseks tavaliselt paisktabeleid.

Peaaegu kõik programmid ja tarkvarasüsteemid kasutavad andmestruktuure. Teatud andmestruktuurid on põhikomponentideks mitmetele tõhusatele algoritmidele, ning võimaldavad töödelda suuri andmehulki, nagu suured andmebaasid ja internetiindekseerimisteenused. Mõned formaalsed disainimeetodid ja programmeerimiskeeled rõhutavad algoritmide asemel andmestruktuure peamise organiseerimisvahendina tarkvaradisainis.

Põhiprintsiibid

[muuda | muuda lähteteksti]

Reeglina põhinevad andmestruktuurid arvuti suutlikusel andmeid võtta ja talletada aadressi järgi ükskõik millisese punkti. Seega põhinevad kirje- ja massiivandmestruktuurid andmeüksuste aadressite arvutamisel aritmeetiliste tehete abil; samas lingitud andmestruktuurid põhinevad andmeüksuste aadressite talletamisel struktuuris endas. Paljud andmestruktuurid kombineerivad mõlemaid printsiipe, mõnikord ka väga keerukatel viisidel (näiteks XOR linkimine).