Mine sisu juurde

Kasutaja:Juhanrodrik

Allikas: Vikipeedia
Juhan Rodrik[muuda | muuda lähteteksti]

Juhan Rodrik on eesti kunstnik, kes tegeleb peamiselt maali kunstiga alternatiivrealistlikus stiilis.

Ta on sündinud 1987, ja 2011 lõpetanud Eesti Kunsti Akadeemia vavade kunstide teaduskonna.

Juhan Rodrik on üliviljakas noorema põlvkonna artist, keda võib julgelt nimetada rahvakunstnikuks. Rodrik väärtustab üle kõige vahetut kontakti inimese ja kunstniku vahel. Seepärast on tema näitused alati üleval avalikus ruumis – kõikidele avatud. Tänaseks on Rodriku pildid olnud väljas kokku enam kui sajal näitusel.

Juhan püüab maalida iga päev. Tema loomingus põimub fiktsioon ja reaalsus, popkultuur ja klassika, argine ja ülev. Kunstnik kasutab maalimisel väga erinevaid tehnikaid ja meetodeid. Klassikutest on Rodrikut kõige enam mõjutanud Salvador Dali, kuid jälje on jätnud ka Picasso, van Gogh, Victor Vasarely, Jackson Pollock, Roy Lichtenstein ja Mel Ramos. Tuleb siiski märkida, et nende mõju on pigem alateadlik. Aastatepikkuse töö käigus on Rodrik kujundanud välja oma, kordumatu ja eripärase kunstnikukäekirja, mida ta ise kutsub alternatiivrealismiks. Maali impulsiks on tihti fantaasia, loodusekogemus vms.

Rodriku sünkretistlikud maalid on rõõmsad ja värvilised. „Näen, et kunstiteos peab olema positiivne, toetav ja innustav, vaatajat ja ruumi laadiv,“ ütleb Rodrik ise. Alustades uut maali, on kunstniku sihiks pakkuda rõõmu vähemalt ühele inimesele tema enda kõrval. Kummatigi ei tähenda eelöeldu, et Juhani maalid kergesti avaneksid: neis seguneb naivism sürrealismi ja millegagi, mida kunstnik ise metafüüsikaks nimetab. Pildi taga võivad peituda keerukad seosed, mis sageli jäävadki tabamatuks.

Juhan kujutab oma piltidel enamasti tehnikat (autod ja mootorrattad), loomi (eriti hobuseid), naisi ja inimfiguure. Tema maalid on väga mängulised ja emotsionaalsed – halli argipäeva antakse edasi energilise, fantaasiarikka nihestusega.

Rodrik harrastas kunsti juba lapsepõlves, kuid elukutse valiku määras õppimine kunstikallakuga keskkoolis. Järgnesid aastad Eesti Kunstiakadeemias. Ehkki Juhanil on olnud mitu õpetajat – nende hulgas näiteks Evald Okas ja Tõnis Laanemaa -, peab ta ennast iseõppijaks. Kunst on tema jaoks pidev õppeprotsess, mis ei lõppe kunagi.