Kasutaja:Johannakruusement/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Neerukivid tekivad kassidel erinevatel põhjustel. Neer koosneb tuhandetest nefronitest, millest igaüks koosneb vere kapillaaridest ja torude seeriast, mille kaudu voolab filtreeritud vedelik uriini tekkimisel. Nefroni torud kanaliseeruvad kanalitesse, mille kaudu uriin voolab, nende kanalite kaudu suubub uriin neeruvaagna kaudu kusejuhasse. Neerukivid või neerukivi fragmendid võivad läbi selle torude süsteemi samuti kusejuhasse minna, põhjustades tõsiseid tüsistusi.

Neerukivid häirivad uriini normaalset väljavoolu. Kui kivi läheb väga suureks või kui väiksed tükid satuvad kusejuhasse (pikka kitsasse torru, mis ühendab iga neeru kusepõiega) muutub see tõenäoliselt kassi jaoks väga valulikuks. Selle tagajärjeks võivad olla neerukoolikud, millest annavad märku kõhuvalu, halb enesetunne ja isegi oksendamine. neer võib paisuda ja kahjustada, Kui see peaks juhtuma tuleks koheselt pöörduda veterinaararsti poole, kuna kuseteede takistus on eluohtlik hädaolukord, mida tuleb kindlasti ravida!

Sümptomid[muuda | muuda lähteteksti]

Palavik

Kõhuvalu

Neeruvalu

Verine urineerimine

Loidus

Isutus

Kaalu kaotus

Oksendamine

Ennetamine ja ravi[muuda | muuda lähteteksti]

Neerukivide ravimise põhjuseks on bakteriaalsed kuseteede infektsioonid, mis on korduvad või mida ei saa eemaldada. Veterinaararstid näevad sageli vaeva, et kindlaks teha kivide tekkimise tegelik põhjus.Teatud tüüpi neerukivide korral võib teie veterinaararst soovida ravimiseks antibiootikume, korralikku dieeti ja tarbida palju vedelikku. Neerukivide täielik lahustumine võtab sageli kuid, kuid suuruse varajane vähendamine on hea uudis. On tõenäoline, et neerukiviga kassipoeg ei vaja selle eemaldamiseks spetsiifilisemat ravi. Kuid olukorra muutumisel on hea olla valmis ja aru saada, mis sellega kaasneb. Meditsiinilised jõupingutused kasside neerukivide lahustamiseks on tavaliselt ohutumad kui operatsioon, kuid enamiku kivide puhul need ei toimi. Kuna enamik kassidel neerukivi ei lahustu, võib raviplaan olla teie kassi veterinaarmeeskonnale keeruline. Neerukivide eemaldamiseks on laialt saadaval kvalifitseeritud kirurgia, kuid see võib neeru veel rohke kahjustada, isegi kui operatsioon kulgeb sujuvalt. Spetsiaalseid tehnikaid kivi lõhkumiseks (näiteks litotripsia) ei soovitata kasside jaoks tavaliselt, kuna kivide killud kipuvad nende kitsadesse kusejuhtidesse. Õnneks jätkavad veterinaarspetsialistid kasside neerukivide parema ravi leidmist, rakendades meie kasside sõpradele arenenud tehnikaid, mida inimestel tavaliselt kasutatakse. Mõne kassi jaoks võivad spetsialistid soovitada ravi endoskoobiga. Hädaolukordades, kus kusejuhid on blokeeritud, võivad nad soovitada päästetavaid möödavoolutehnikaid, mis suunavad uriini ümber ummistunud kusejuhtide. Alati on õiglane küsida arstilt, kas kirurgiline lõikamine on ainus võimalus või kas proovimiseks võiks olla tipptehnoloogia.