Mine sisu juurde

Kasutaja:Jakop2005/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Suur õuna kriis

[muuda | muuda lähteteksti]

Suur õuna kriis ehk Euroopa kriis oli 2021. aasta sügisel puhkenud majanduslangus. Tegemist on kõige suurema majanduskriisiga ajaloos, kohe peale ülemaailmset majanduskriisi[1]

Ennustused ja põhjused

[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aasta kevadel lubasid kõikjal Euroopas nii majandus teadlased kui ka poliitikud sama aasta sügiseks suurt õuna saaki. Asjaolud olid selleks äärmiselt soodsad ja aitasid õunte kasvule suurelt kaasa:

  1. Kliima muutustest tingitud leebe suve ilm
  2. Robot tolmendajate123, mis suutsid mesilasi asendada, laialdane levik
  3. Kahjuri tõrje ning taime mürkide laialdane kasutusele võtmine.

Hapu reaalsus

[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aasta 6.september sai tuntuks hapu esmaspäevana. Tallinna börsil olid õunte aktsiate väärused järsult langenud. Hinnad, osalt ka varasema spekulatsiooni tõttu, langesid järsult ning aktsiaomanikud kaotasid suuri summasid. Kiirest levis tekkinud majandus kriis kiirest üle Euroopa, kuid jättis kummalisel kombel ülejäänud maailma põhimõtteliselt puutumata, mis on andnud põhjust vandenõu teooriale, et kogu kriisi taga on reptiilid, mida kalduvad toetama tuliselt nende vastased. Tähelepanu äratab aga see, kuidas inimesed püüdsid peale aktsiate lahti saada ka õuntest. Eestis oli levinud komme panna õunte kastid tänavatele möödujatele võtmiseks. Kui aga keegi neist välja ei teinud või mindi neist ümber lausa suure ringiga, siis üritati sokutada õunu prügikottidesse, lootuses, et prügiauto need äraviib. Selle asemel viidi kiiresti sisse seadus, mis keelas seda teha ning keelu eiramise eest määrati trahv kuni 1500 eurot. Suure hädaga pöördus valitsus abipalvega Euroopa Liidu poole, kust saadeti abisaadetisena üksnes tohutus koguses klaaspurke ja tonnide viisi suhkrut - õuna probleem olla igal pool katastroofiline ning ainsaks efektiivseks lahenduseks, mille jaoks ka ressursse olla piisavalt, on moosi tegemine.

Tagajärjed

[muuda | muuda lähteteksti]

Majanduskriisi tagajärgede üle veel vaieldakse, peamiselt sellepärast, et need pole veel selgunud. Teatrites loobitakse näitlejaid endiselt mädand õuntega ning sõna "õunamoos" endiselt tabu. Igatahes võivad Eestlased enda üle uhked olla, kuna kriisi ajal omistati Juhan Kaseriisikale kaks suurt auhinda: Nobeli preemia tema eduka "õuntest mitte millegi tegemise" masina eest ning Darwini auhind tema eduka õunte kuhila alla jäämise ja lämbumise eest.