Kasutaja:Hall19/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Paindlik mehhanism[muuda | muuda lähteteksti]

Paindlik mehhanism on mehhanism, mis saavutab vähemalt mingi osa oma liikuvusest painduvate elementide läbipaine tõttu. Masinaehituses nimetatakse paindlikeks mehhanismideks masinaid, mis edastavad avaldatud jõu ja nihke sisendist väljundisse läbi elastse keha deformatsiooni. Need võivad olla monoliitsed (terviklikud) või liigenditeta konstruktsioonid.[1]

Eelised[muuda | muuda lähteteksti]

Paindlikud mehhanismid leiavad kasutust paljudes erinevates rakendusalades. Paindlike mehhanismide eeliseid käsitletakse kahes kategoorias: kulude vähendamine (komponentide arvu vähendamine, monteerimiseks kuluva aja vähendamine, tootmisprotsesside lihtsustamine) ja suurem jõudlus (suurem täpsus, suurem töökindlus, vähendatud kulumine ja kaal ning väiksem hooldus). Paljud paindlikud mehhanismid on üheosalised ning seetõttu ei vaja need mehhanimid monteerimist. Erinevalt jäikadest mehhanismidest on paindlikud mehhanismid elastsed ning seetõttu ei esine nendes liigendite vahelist hõõrdumist ning sellega kaasnevat kulumist. Paindlikel mehhanismidel on tavaliselt vähem osi ning lihtsamad tootmisprootsessid, mis võimaldavad neid toota võrdlemisi odavalt.[2].


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Compliant mechanisms explained". Brigham Young University Compliant Mechanisms Research (english). Provo, UT 84602. 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: koht sisaldab numbrit (link) CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. L., Howell, Larry (2001). Compliant mechanisms. New York: Wiley. ISBN 047138478X. OCLC 46713157.