Kasutaja:Eveliin97/Portugali loodusressursid

Allikas: Vikipeedia

Portugali loodusressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Maavarad[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige olulisem mineraalid Portugal - volfram, uraan, vask ja rauamaak, avastati mitmeid keerukaid vesiniksulfiidi hoiused sisaldavad vaske, pliid, tsinki, hõbedat, kulda. Domineerivad väikestel põldudel.

Antratsiit kivisöevarudele esindatud Stefano vanus vesikonna jõgi Douro (Pezha valdkonnas, San Pedro da Cova), sub-bituumenkivisöetõrvade keskaegkond (minu Pozush) ja Cenozoic (Rio Maior).

On kinnitas uraanivarud riigi auastmed 5. riikide seas Lääne-ja Ida-Euroopas (pärast Ukraina, Venemaa, Prantsusmaa, Bulgaaria, 1999). Seal on rohkem kui 150 hoiused uraani, millest enamik asuvad Pürenee Meseta.

Peamised rauamaagi varud on koondunud põhja, linnaosade Vila Real ja Braganza (minu Torre de Monkorvu).

On reservid Volframimaagid Portugal on üks viiest esimesest riigist Euroopas (1999). Volfram mineraliseerumine on koondunud peamiselt Põhja- ja Kesk-osa riigist, provintsis Minho (Braga), traz-br-remont ja Alto Douro (Borralha, Baraleyra, Valpaços), Beira Baixa (Panashkeyra).

Portugal on oluline reservide mittemetallmineraalidest: lubjakivi, graniit, gabro, nefeliinsüeniit, dolomiit, kips, kaoliin ja marmor. Peamised varud paiknevad alal Vila Viçosa, Borba, Eshtremosh. Hoiused graniidi - Braga, Porto, Portalegre, Evora; nefeliinsüeniit - Faro, serpentinite - Braganca.

Maaressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Mullad on peamiselt liivane Portugal mehaninogo koosseisu happeline moodustatud vulkaanilised kivimid: põhjaosas riigis iseloomustab mägi-metsa ja mägede pruun podzolic mullad Lõuna - pruun mägi mullad. Erandiks on viljakas savi pinnas alluviaaltasandikul alamjooksul jõe Tejo.

Veeressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Agrokliima ressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Kliima on subtroopiline, Vahemeres. Jaanuari keskmine temperatuur 5-10 ° C, 20-27 juuli ° C. Sademeid tasandikel 400-800 mm mägedes 1000-2500 mm aastas.[1]

Taastuvad energiaressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]