Kasutaja:Dragev13/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Hobart's Funnies-e nime all tuntakse Teise maailmasõja ajal Suurbritannia kasutuses olnud ebatavaliste täienduste ja muudatustega tanke. Sõidukeid kasutasid peamiselt Suurbritannia 79. soomustatud divisjon ja kuninglik pioneeriüksus. [1]


Peale Dieppe lahingu täielikku ebaõnnestumist, tekkis vajadus soomustatud tehnika järele, mis aitaks meredessantidel edu saavutada[2]. Plaanides Normandia rünnakut, hakatigi välja töötama soomustatud tehnikat, mis suudaksid edukalt meredessanti toetada. Need sõidukid on omale nime saanud nende komandöri Sir Percy Hobart'i järgi[3].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Peale Dieppe lahingu ebaõnnestumist määrati 1943. aastal brittide 79. soomustatud divisjoni juhiks Percy Hobart, kelle ülesandeks oli väljatöötada tehnika, mis oleks võimeline meredessantideks. 1944. aasta algusesks suutis Hobart juba Eisenhowerile ja Montgomeryle demonstreerida oma töö tulemusi. Välja suudeti töötada ujuvaid tanke, miiniväljade puhastajaid, leegiheitjaid kasutavaid tanke ja teisi sõidukeid. Need sõidukid said tulevaste pioneerisõidukite eelkäijateks.



Viited[muuda | muuda lähteteksti]