Dala hobune

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kasutaja:Aphela/liivakast)
Traditsiooniline Dala hobune
Dala hobuse käsitsi värvimine
Dala hobuse käsitsi kaunistamine

Dala hobune (rootsi keeles Dalahäst) on üldjuhul puidust meisterdatud hobusekuju, mille kaunistamiseks kasutatakse mustrimotiivi kurbits. Traditsiooniliselt on see punast värvi ning kaunistatud erksavärviliste detailidega. Kuigi kaunistatud puidust hobuseid on varemgi tehtud, toodeti esimesed Dala hobused Rootsis Dalarna läänis Nusnäsi külas, mille järgi kuju ka nime on saanud. Tänapäevalgi võib seal näha, kuidas hobusekujusid nikerdatakse ning värvitakse[1].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene vabrik Grannas A. Olssons Hemslöjd AB loodi 1922. aastal[2]. Selle asutaja oli Nusnäsi külas elanud Grannas Anders Olsson, kes pere vanima lapsena puuhobuste nikerdamise traditsiooni üle võttis.

Teine kauaaegne tootja on vabrik Nils Olsson Dalahäst[3]. Vabriku alguseks võib pidada aastat 1928, kui Grannasi nooremad vennad Nils ja Jannes Olsson laenasid 400 riigitaalrit ning ostsid lintsae iseseisva töö alustamiseks, kuna vanem vend abiellus ning kolis välja[2].

Mõlemad vabrikud töötavad ka tänapäeval.

Dala hobused maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dalahästen" (rootsi keeles). Vaadatud 02.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. 2,0 2,1 "Om företaget (Ettevõttest)" (rootsi keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 26.04.2014. Vaadatud 02.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. "Nils Olsson Dalahästar koduleht" (rootsi keeles). Vaadatud 02.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]