Kasutaja:Amaekallas/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1919. aastal tuli Sun Yat-senil mõte ehitada Kolme Kuristiku Tamm. Ta väitis, et tamm suudaks toota 22 gigavatti elektrit ning see köitis inimeste tähelepanu. Eeltööd hakati tegema 1932. aastal, mis sõja tõttu jäi pooleli.

1944. aastal tegi John L. Savage ettepaneku nimega "Jangtse jõe projekt". 54 Hiina inseneri viidi Ameerika Ühendriikidesse õppima, et tamm ehitada, aga rahutuste töttu jäi ka see pooleli.

Jangtse jõel oli 1954. aastal järjekordne suur üleujutus, tappes 33000 inimest. Peale katastroofi muutus tammi ehitamise idee jälle asjakohaseks.

Hiina 1992. aasta rahvakongressil heakskiideti Kolme Kuristiku Tammi ehitamine. Ehitust alustati 1994.

Eesmärgid[muuda | muuda lähteteksti]

1. Kontroll üleujutuste üle.

Jangtse jõel on olnud mitmeid üleujutusi, mis on tapnud tuhandeid ja toonud suurt rahalist kahju. Tamm on võimeline üleujutusi ära hoidma oma 22.15 miljardi kuupmeetri suuruse veehoidlaga.

2. Elektrienergia tootmine.

Tänu tammile ei pea Hiina nii palju tuginema kivisõest toodetud energiale, mis omakorda vähendab kasvuhoonegaaside teket.

3. Navigeerimine.

Tammi olemasolu aitab laevadel liigelda üles- ja allavoolu, see tagab transpordi mereni välja.

4. Turism.

Kolme Kuristiku Tamm on saanud turistide seas kuulsaks vaatamisväärsuseks oma massiivsuse tõttu. 2015. aastal külastas tammi üle 2 miljoni turisti.