Kasutaja:Üheksaüksteist/liivakast

Allikas: Vikipeedia

11. septembri terrorirünnakute eest vastutavaid terroriste oli 19, kes olid kõik seotud al-Qaedaga. Viisteist neist olid pärit Saudi Araabiast ning ülejäänud Araabia Ühendemiraatidest (2), Egiptusest ja Liibanonist.[1] Kaaperdajad organiseeriti nelja rühma, kus igas grupis oli lennuki juhtimise kogemusega inimene ja kolm kuni neli "jalameest". Viimased olid treenitud ohjama piloote, reisijaid ja pardameeskonda.

Esimesed kaaperdajad, kes jõudsid Ameerika Ühendriikidesse, olid Khalid al-Mihdhar ja Nawaf al-Hazami. Nad kolisid Californiasse aastal 2000. Neile järgnesid kolm pilootidest kaaperdajad, Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi ja Ziad Jarrah 2000 aastate keskel. Neljas piloot, Hani Hanjour, jõudis San Diegosse 2000 aasta detsembris. Ülejäänud terroristid saabusid 2001 aasta jooksul.

Kaaperdajad[muuda | muuda lähteteksti]

American Airlines Flight 11[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Vanus Päritolu
Mohamed Atta 33 Egiptus
Abdulaziz al-Omari 22 Saudi Araabia
Wail al-Shehri 28 Saudi Araabia
Waleed al-Shehri 22 Saudi Araabia
Satam al-Suqami 25 Saudi Araabia

United Airlines Flight 175[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Vanus Päritolu
Marwan al-Shehhi 23 Araabia Ühendemiraadid
Fayez Banihammad 24 Araabia Ühendemiraadid
Mohand al-Shehri 22 Saudi Araabia
Hamza al-Ghamdi 20 Saudi Araabia
Ahmed al-Ghamdi 22 Saudi Araabia

American Airlines Flight 77[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Vanus Päritolu
Hani Hanjour 29 Saudi Araabia
Khalid al-Mihdhar 26 Saudi Araabia
Majed Moqed 24 Saudi Araabia
Nawaf al-Hazmi 25 Saudi Araabia
Salem al-Hazmi 20 Saudi Araabia

United Airlines Flight 93[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Vanus Päritolu
Ziad Jarrah 26 Liibanon
Ahmed al-Haznawi 20 Saudi Araabia
Ahmed al-Nami 24 Saudi Araabia
Saeed al-Ghamdi 21 Saudi Araabia

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Al-Qaeda juured pärinevad aastast 1979, kui Nõukogude Liit sisenes Afganistani. Kohe pärast invasiooni reisis Osama bin Laden Afganistani, et aidata organiseerida rühmitust. Koos Abdullah Azzamiga, kes oli Palestiinia-Jordaania päritolu, lõid nad Maktab al-Khidamati (MAK) aastal 1984, mis värbas võitlejaid džihaadi.[2]

Kaheksakümnendate lõpu poole taganesid Nõukogude Liidu väed. Bin Laden ja Azzam arutasid MAK tuleviku üle, sest neil oli välja koolitatud võitlejad. Bin Laden ja Azzam tahtsid kasutada äkilist võimu ja koondatud väge, et kaitsta tagakiusatuid moslemeid üle maailma. [3] Abu Walid al-Masri oli bin Ladeni nõuandja Afganistanis aastatel 1980 ja 1990. Ta seletas, kuidas bin Laden oli erinevalt oma tuttavatest veendumusel sajandi lõpu poole, et USA on nõrgem, kui välja paistab.

11. septembri rünnakute plaani eestvedaja oli Khalid Sheikh Mohammed, kes veetis oma nooruse Kuveitis. Ta oli aktiivne Moslemite Vennaskonna liige, millega ta ühines 16-aastaselt. Peale seda kolis ta USA-sse, kus lõpetas North Carolina ülikooli aastal 1986. Pärast seda rändas ta Pakistani ja siis Afganistani, kus ta korraldas džihaadi Nõukogude Liidu vastu. Hiljem kohtus ta Osama bin Ladeniga ning talle tundusid bin Ladeni plaanid sümpaatsena.[4]

  1. https://www.cia.gov/news-information/speeches-testimony/2002/DCI_18_June_testimony_new.pdf
  2. Gunaratna, Ronan (2002). Inside Al Qaeda. Berkley Books
  3. Gunaratna, Ronan (2002). Inside Al Qaeda. Berkley Books. pp. 29–30
  4. https://www.britannica.com/event/September-11-attacks