Karnivoor

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Karnivoorid)
 See artikkel räägib ökoloogia mõistest; taksoni kohta vaata artiklit Kiskjalised

Loomtoiduline loom ehk lihatoiduline ehk karnivoor ehk sarkofaag ehk harpaktofaag on loom, kes toitub teistest loomadest.

Karnivoori vastand on herbivoor ehk taimtoiduline. Omnivoor sööb kõike, nii liha- kui taimetoitu.

Mõnes käsitluses eristatakse loomtoiduliste seas karnivoore (lihasööjaid) ja parasiite[1]. Neist esimesed surmavad enamasti saaklooma ja söövad ta ära (paljud kiskjalised, röövlinnud). Parasiidid kasutavad peremeesorganismi aga pikemat aega[1].

Maailmas tuntakse ka 630 liiki lihatoidulisi taimi, mis toituvad peamiselt putukatest, ja üle 200 liigi lihatoidulisi seeni, mis toituvad peamiselt mikroskoopilistest loomadest. Vastavalt definitsioonile ei ole need karnivoorid.

Esimesed selgroogsed karnivoorid olid kalad. Esimesed neljajalgsed karnivoorid olid kahepaiksed, kes maale elama asusid. Nad toitusid kaladest. Hiljem lisandusid putuktoidulised neljajalgsed loomad. Üleminek kalatoidult maismaaselgroogsete söömisele ei nõudnud kuigivõrd kohastumist. Alles hiljem tekkisid taimtoidulised loomad, sest kohastumine taimetoiduga, mis on väga kiuline, nõudis kompleksset kohastumist.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 EE 5. köide, 1990