Kaheksa hullu kuninga laulu

Allikas: Vikipeedia
Artiklit tuleb tõlkida ja kohandada!

"Kaheksa hullu kuninga laulu" (inglise keeles Eight Songs for a Mad King) on Sir Peter Maxwell Daviesi monodraama, mille kuningas George III tekstidel põhineva libreto autor on Randolph Stow. Monodraama on kirjutatud Lõuna-Aafrika Vabariigi päritolu näitlejale Roy Hartile ja helilooja enda ansamblile Pierrot Players (hiljem Fires of London). Teose esiettekanne toimus 22. aprillil 1969.

Pooletunnine teos on kirjutatud baritonile, kes kasutab suurt hulka uusvokalismi tehnikaid üle viieoktavilises ulatuses ning kuuele instrumendile:

Teose kirjastaja on Boosey & Hawkes. Partituur on avaldatud autori faksiimilena ja partiid on olemas trükitud kujul.

Kõik kaheksa laulu põhinevad George III omandis olnud mehaanilisse orelisse salvestatud lugudel, mille saatel kuningas olevat ise proovinud ja lasknud oma leevikestel laulda. Etenduse tegevus toimubki kuninga monoloogina, kusjuures mängijad istuvad laval suurtes linnupuurides, mis lõpeb viiuldajalt tolle viiuli käestkrabamise ja purustamisega.

Seda teost on esitanud veel ameerika baritonid William Pearson, Michael Rippon, Thomas Meglioranza ja Julius Eastman. Bariton Richard Suart on esitanud seda lugu GelsenkirchenisMilanosHelsingisStrasbourgisStavangeris ja Pariisis. Rootsi bariton Olle Persson esitas teost Stockholmis 1990. aastatel.

Osad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. The Sentry (King Prussia's Minuet)
  2. The Country Walk (La Promenade)
  3. The Lady-In-Waiting (Miss Musgrave's Fancy)
  4. To Be Sung On The Water (The Waterman)
  5. The Phantom Queen (He's Ay A-Kissing Me)
  6. The Counterfeit (Le Conterfaite)
  7. Country Dance (Scotch Bonnett)
  8. The Review (A Spanish March)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]