KSTAR

Allikas: Vikipeedia

KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) on Lõuna-Korea termotuumareaktor.

Ülijuhtiv reaktor on saavutanud murrangulise tulemuse. Plasmat saab hoida stabiilsena temperatuuril 100 miljonit °C 48 sekundit. See temperatuur on seitse korda kõrgem kui Päikese südamikus ja asetab KSTAR-i termotuumaenergeetika uuringutes esimeseks.

Selle edu taga oleva Korea termotuumaenergeetika instituudi (KFE) teate kohaselt on püstitatud uus maailmarekord. Selliste äärmuslike temperatuuride saavutamine ja säilitamine on termotuumalõhustumise tehnoloogia jaoks ülioluline, kuna see hõlmab aatomituumade sulandumist tohutute energiakoguste vabanemisega – protsess, mis annab rohkem energiat kui tavaline tuuma lõhustumine ja on oluliselt ohutum.

KSTAR-reaktori teine edu oli nn kõrge isoleerimisrežiimi (H-režiim) säilitamine üle 100 sekundi. Selles olekus on plasma eriti stabiilne, mis on oluline pidevate termotuumareaktsioonide läbiviimiseks. Äärmiselt kuuma plasma – tuumasünteesi kütuse – juhtimiseks kasutavad teadlased tugevaid magnetvälju, mis hoiavad plasmat suspendeerituna ja takistavad seega otsest kontakti reaktori seintega.