Juninho Pernambucano

Allikas: Vikipeedia

Antònio Augusto Ribeiro Reis Junior (mängijanimega Juninho Pernambucano; sündinud 30. jaanuaril 1975 Recifes) on endine Brasiilia jalgpallikoondise mängija.

Karjääri algus[muuda | muuda lähteteksti]

Poisikesena liitus ta Recife vanima klubi Náuticoga, lahkudes mõni aasta hiljem nende linnarivaali Sport Recife ridadesse. Head esitused Sport Recifes tõid noormehele tasuva lepingu riigi ühe kuulsaima meeskonna Vasco da Gamaga, milles mängitud aja jooksul tõusis ta sõna otseses mõttes klubi legendiks.

Vascos sai Juninho sõbraks Mauro Galvaoga – mehega, kes mängis Brasiilia koondises 1986. ja 1990. aasta MM-idel – ning too tutvustas Juninhole karistuslöökide maailma. Nn surnud palli olukorrad said Juninho leivanumbriks.

Vasco tuli 1997. aastal Brasiilia meistriks ja aasta hiljem Rio de Janeiro osariigi meistriks ning võitis Copa Libertadoresi. Järgnenud hooajal aga ei hiilanud Vasco suurepärase mänguga, kuid seda tegi Juninho ning teenis selle eest ka koondisekutse. 1999. aasta 7. septembril sai Juninhost esimene profijalgpallur, kes on ühel päeval osalenud kahel rahvusvahelisel mängul.

Esmalt aitas ta Brasiilia koondisel alistada suurrivaalid argentiinlased 4:2 ning osales seejärel Lõuna-Ameerika riikide meistreid ühendaval turniiril Copa Mercosuril, mis on tänaseks juba unustustehõlma vajunud, mängides matšis Vasco da Gama ja Montevideo Nacionali vahel. Olgu öeldud, et Vasco da Gama võitis selle turniiri finaalis Palmeirast.

Edu Lyonis[muuda | muuda lähteteksti]

Juninho tuli 2000. aastal teist korda Brasiilia meistriks ning läks seejärel Euroopasse Olympique Lyonnaisi klubisse. Enne Juninho muretsemist polnud Lyonis paiknev klubi veel kunagi Prantsusmaa meistrivõistlusi võitnud, kuid andeka poolkaitsja tulekuga algas meeskonnas uus ajajärk.

Lyon võitis aastatel 20022005 nii Prantsusmaa liiga kui ka liigakarika ning aastatel 2006 ja 2007 lisas viiele varasemale veel kaks meistritiitlit.

Suurt osa mängis nende võitmistel just Juninho, kes oli suurepärane söötude jagaja ning meeskonna liider, mistõttu määras Lyoni peatreener Gerard Houllier talle kaptenipaela. Tema põhiline ülesanne on aga Lyonis karistuslöökide andmine. Prantsusmaa spordilehe L’Equipe korraldatud uuring 2006. aasta detsembris selgitas välja, et 45% Lyoni väravatest on sündinud otseselt või kaudselt Juninho antud trahvilöökidest.

Samuti on uuritud, miks Juninho karistuslöögid on nii ohtlikud. Ta ei löö neid täpsesse sihtpunkti, nagu teeb AC Milani staar Ronaldinho, vaid kasutab nende sooritamiseks rohkem jõudu. See paneb palli nii-öelda "võbisema", mistõttu pole väravavahtidel neid lihtne pareerida. Lyonis mängimise jooksul on Juninho resultatiivne olnud 32 karistuslöögiga.

Lyonis lõi ta 75 väravat 250. mängus. 2009. aastal liitus ta Katari klubiga Al-Gharafa. Karjääri lõpetas ta 2013. aastal Vasco da Gamas.

Koondisekarjääri lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Eduka Lyoni-perioodi ajal sai Juninho koondisekutseid harva, kuid kuulus kindlalt 2005. aasta Konföderatsioonide karikasarja võitnud ja 2006. aasta MM-i veerandfinaalis välja kukkunud Brasiilia meeskonda.

Siiski ei saanud ta MM-il palju mänguaega ning jalgpallikriitikud arvasid, et Juninho näol on tegu maailma parima mängijaga, kes ei kuulu oma meeskonna algkoosseisu.

Nagu arvata võiski, teatas Juninho turniiri järel oma koondisekarjääri lõpust. 32-aastane mees tõi põhjuseks noorte talentide jaoks koha vabastamise, kuid kindlasti oli selle otsuse taga ka Brasiilia koondise juhendajate tahtmatus Juninhot nii palju mängitada, kui ta seda väärt on. Mehe lõppsaldoks koondises jäi 40 mängu ja kuus väravat.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]