James Ward

Allikas: Vikipeedia
James Ward

James Ward (27. jaanuar 18434. märts 1925) oli Inglise psühholoog ja filosoof. Ta oli ka vaimulik Cambridge'is.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

James Ward sündis Kingston upon Hullis ja oli pere üheksast lapsest vanim. Tema isa oli edutu kaupmees. Ward õppis Liverpooli instituudis ja koolis Mostyn House, kuni pidi isa pankroti pärast kooli pooleli jätma.

Ward oli Liverpoolis neli aastat arhitekti õpipoiss. Seejärel õppis ta kreeka keelt ja loogikat ning oli pühapäevakooli õpetaja. Ta astus 1863. aastal Spring Hilli kolledžisse, kus õppis 1869. aastani, mil lõpetas teoloogiaõpingud ja omandas Londoni Ülikooli bakalaureusekraadi.

Aastatel 1869–1870 avanes Wardil võimalus saada stipendium Saksamaale. Enne Göttingeni kolimist ja Hermann Lotze käe all õppimist otsustas ta osa võtta Isaac Dormeri loengutest Berliinis. Kui ta jõudis tagasi Inglismaale, sai temast Cambridge’i Emmanueli koguduse kiriku vaimulik, kus tema teoloogilist liberalismi pahaks pandi. Wardi olukorrale kaasa tundes, julgustas Henry Sidgwick teda Cambridge’i Ülikooli sisse astuma. Algselt, mitte veel üliõpilasena, võitis ta stipendiumi Trinity Kolledžisse ja seda väitekirjaga "Füsioloogia seos psühholoogiaga" ("The relation of physiology to psychology"). Osa tööst avaldati 1876. aastal uue ajakirja Mind esimeses numbris.

Kogu Wardi järgneva elu kohta oli Briti riiklikus biograafia sõnaraamatus öeldud, et ta hoidis eemale institutsioonilisest religioonist, samuti ei kaldunud ta sekularismi ega agnostitsismi poole, ning tema varajane usk vaimsetesse väärtustesse ja siiras suhtumine kõigisse religioonidesse ei kadunud kunagi.

Aastatel 1876–1877 viibis Ward taas Saksamaal, kus õppis Leipzigis Carl Ludwigi nimelises füsioloogia instituudis. Tagasi Cambridge’i minnes jätkas ta füsioloogia uurimistööd Michael Fosteri käe all. Siiski 1880. aastal otsustas Ward selle teema juurest edasi psühholoogia juurde liikuda. Tema artikkel "Psühholoogia" Encyclopædia Britannica üheksandas numbris oli aga väga mõjuvõimas.

Ward oli Aristotelese Seltsi president ja tema naine Mary oli intellektuaalse naisseltsi liige (Ladies Dining Society) Cambridge'is.

James Ward suri Cambridge'is ja ta kremeeriti sealses krematooriumis.