Mine sisu juurde

Jalgrattasport 2024. aasta suveolümpiamängudel

Allikas: Vikipeedia
Pariis 2024
Pariis 2024
Trekisõit
Trekisõit
Maanteesõit
Maanteesõit
Maastikusõit
Maastikusõit
BMX
BMX

2024. aasta Pariisi suveolümpiamängude jalgrattavõistlused on kavas läbi viia neljas erinevas kohas (Pont d'Iéna maantee- ja grupisõiduvõistlusteks; Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines trekisõiduks ja BMX-i võidusõiduks; Élancourt Hill mägisõiduks ja Place de la Concorde BMX freestyle jaoks) 27. juulist 11. augustini, kus toimub 22 võistlust viiel spordialal.

Jalgrattavõistlustel on võisteltud kõikidel suveolümpiamängudel alates kaasaegse olümpiaadi taaselustamisest 1896. aastal, koos kergejõustiku, iluvõimlemise, vehklemise ja ujumisega.

2024. aasta Pariisis võistleb kokku 514 jalgratturit, kus meeste ja naiste vahel on esimest korda spordi ajaloos võrdne jaotus, saavutades soolise võrdõiguslikkuse eesmärgi, mis on üks Union Cycliste Internationale (UCI) poolt ratifitseeritud eesmärkidest. Olles Tokyo 2020 programmis juba saavutatud mägirattasõidus, BMX-i võidusõidus ja BMX-i vabastiilis, on maanteesõidus sisse viidud mitmeid olulisi muudatusi, kus osad meeste kvoodikohad on üle viidud naiste poolele ja sõitjate arv naiste arvestuses suurenes. Võistkondlik sprint kasvab kahelt kolmele. Rahvusvahelise Olümpiakomitee soovituste kohaselt on rattaspordil nendel mängudel neliteist kohta vähem kui 2020. aastal, mis mõjutab maantee- ja maastikurattasõitu. Sellegipoolest tasakaalustab nendel mängudel pakutavate rattasõidukohtade mõõdukat vähenemist osaliselt grupisõidu lisakoha ja kuue koha jagamine BMX-i vabastiilis, kusjuures meeste ja naiste arvestuses võistlevate sportlaste arv kasvab üheksalt kaheteistkümnele.

Vaatamata kvootide tagasihoidlikule vähendamisele on rattaspordis sarnaselt 2020. aasta programmivormingule kokku kakskümmend kaks medalivõistlust viiel alal. Kuigi spordiala jätkub kõikidel päevadel ava- ja lõputseremooniate vahel, toimub 2024. aasta Pariis ajakavas mõningaid muudatusi vastupidiselt eelmisele olümpiale; seega autasustatakse meeste ja naiste individuaalse grupisõidu medalistid esimesel võistluspäeval.

Võistluste ajakava

[muuda | muuda lähteteksti]
EV Eelvõistlused VF Veerandfinaal VVS Viimase võimaluse sõit PF Poolfinaal F Finaal
BMX, mägirattasõit ja maanteerattasõit
Ala↓/Kuupäev → L 27.07 P 28.07 E 29.07 T 30.07 K 31.07 N 1.08 R 2.08 L 3.08 P 4.08
BMX
Meeste vabakava EV F
Meeste pargisõit VF VVS PF F
Naiste vabakava EV F
Naiste pargisõit VF VVS PF F
Maastikusõit
Meeste kross F
Naiste kros F
Maanteesõit
Meeste ind. sõit F
Meeste võistkondlik maantesõit F
Naiste ind. sõit F
Naiste võistkondlik maantesõit F
Trekisõit
Ala↓/Kuupäev → E 5.08 T 6.08 K 7.08 N 8.08 R 9.08 L 10.08 P 11.08
Õ Õ H Õ Õ H Õ Õ Õ
Meeste sprint EV VF PF F
Meeste võistk. sprint EV PF F
Meeste keirin EV VF PF F
Meeste võistk. jälitussõit EV PF F
Meeste punktisõit VS TS EL F
Meeste madison F
Naiste sprint EV VF PF F
Naiste võistk. sprint EV PF F
Naiste keirin EV VF PF F
Naiste võistk. jälitussõit EV PF F
Naiste punktisõit VS TS EL F
Naiste madison F
H = hommikune võistlus, Õ = õhtune võistlus
VS = Võidusõit, TS = Temposõit, EL = Elimineerimisvõistlus

Välislingid

[muuda | muuda lähteteksti]