Ivar Raig

Allikas: Vikipeedia
MTÜ Eesti Vabaduse Eest liige

Ivar Raig (sündinud 25. märtsil 1953) on Eesti majandusteadlane ja poliitik. Ta on tuntud euroskeptik.

Haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Ta lõpetas aastal 1971 Tartu 5. Keskkooli ja aastal 1976 Eesti Põllumajanduse Akadeemia majandusteaduskonna ökonomist-organisaatori erialal. Ta õppis Eesti Teaduste Akadeemia Majandusinstituudi aspirantuuris (1977–1980) ning kaitses 1981. aastal majandusteaduste kandidaadi väitekirja poliitilise ökonoomia valdkonnas Läti Teaduste Akadeemia Majandusinstituudis omandisuhete teemal. Majanduse Instituudis töötas ta nooremteaduri, vanemteaduri ja juhtivteadurina kuni 1989. aastani, osaledes majanduseksperimentide ettevalmistamisel ja IME programmi koostamisel.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Ta valiti 1989. aastal esimestel demokraatlikel valimistel Nõukogude Liidu Rahvasaadikute Kongressi liikmeks ning selle põllumajanduskomitee sekretäriks, osales regioonidevahelise demokraatlike saadikutegrupi tegevuses, toetas aktiivselt regionaalse isemajandamise ideid ning selgitas vajadust hääletada Molotovi-Ribbentropi pakti salaprotokollide kehtetuks tunnistamise poolt.

Ta oli Eesti Vabariigi Ülemnõukogu viimase koosseisu liige ja majanduskomisjoni aseesimees ning Riigikogu VII koosseisu liige, majandus- ja põllumajanduskomisjoni esimees (1992–1995).

Ta oli valitud Eesti Kongressi ning töötas Eesti Komitee majanduskomisjoni esimehena.

Kuulus Eesti Põhiseaduse Assamblee koosseisu, olles töögrupis, mis tegeles välissuhete ja Eesti Vabariigi presidendi ülesannetega.

Ta oli üks Eesti Maa-Keskerakonna asutajaid ja selle esimene esimees (07.04.1990–12.11.1994).

Ta töötas välisministeeriumis 1995. aastast Euroopa Liidu büroo ametnikuna, välismajanduspoliitika osakonna rahvusvaheliste majandusorganisatsioonide büroo direktorina, Eesti Rooma suursaatkonna ajutise asjurina (1999–2000) ning Euroopa Liiduga liitumisläbirääkimiste büroo ametnikuna kuni 2001. aastani.

Ivar Raig on olnud Akadeemia Nord professor (2002–2005 ja 2007–2011), Rahvusvahelise Ülikooli Audentes teadusala prorektor ja professor (2005–2007) ning 2010. aastast Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia professor. Pärast pensionile jäämist 2016. aastal õpetab üliõpilasi Tartu Ülikooli Narva Kolledžis.

2017. aasta oktoobris valiti ta kohalike omavalitsuste valimistel Harjumaa Saku vallavolikogu liikmeks, töötas seal esialgu sotsiaalkomisjoni aseesimehena, seejärel valiti revisjonikomisjoni esimeheks.

Publikatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Ivar Raig Eesti Teadusportaali andmebaasis

Tema arvamusartikleid on ilmunud ajalehtedes Postimees, Päevaleht, Sirp, Diplomaatia ja Maaleht ning Delfi portaalis.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Helmut Raig oli põllumajandusteadlane. Abikaasa Ene Paaver on teatritegelane, neil on neli last.

Huvitub teatrist ja mängib korvpalli. On tulnud korduvalt noorteklassis Eesti meistriks ja Baltimaade meistriks, rahvusvaheliseks üliõpilasmeistriks. Eesti seenioride Kalev 60+ koondvõistkonnaga võitis ta FIMBA 2014. aasta Euroopa meistrivõistlustel Ostravas (Tsehhi) hõbemedali, 2015. aasta maailmameistrivõistlustel Orlandos (USA) hõbemedali, 2016. aasta Euroopa meistrivõistlustel Novi Sadis (Serbia) hõbemedali ning 2017. aastal Aucklandis (Uus-Meremaa) World Masters Gamesil (veteranide olümpiamängudel) kuldmedali.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]