Improteatrite Festival Tilt

Allikas: Vikipeedia

Improteatrite Festival Tilt on rahvusvaheline improteatrite festival, mis toimub sügiseti Tallinnas.

Festivalist[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi ürituse peakorraldajaks on Improgrupp Jaa! on sellesse kaasatud ka teised Eestis tegutsevad improteatrid. Improteatrite Festivali Tilt peakorraldajaks on Rahel Otsa, kes on ka üks Improgrupp Jaa! asutajaliikmetest. Festivali eesmärgiks on tutvustada improvisatsioonilist teatrit kohalikule publikule, luua suhteid välismaiste truppidega ning tutvustada Eestit globaalsel impromaastikul. Kuigi tegemist on Euroopa ja maailma mastaabis väikese festivaliga, on välisesinejad kiitnud selle professionaalsust, sisu, soojust ja familiaarsust.

Kuigi festivali nimes on esinenud kergeid variatsioone, on nimes jäänud püsima sõna tilt, mis tähendab inglise keeles kallutust, improlaval aga ootamatut pööret. Seda muutust, ootamatut pööret, kallutust proovivad festivali korraldajad ühiskonnas improteatri tutvustamisega luua.

2013. aasta kevadel saabus Improgrupp Jaa! tagasi Tamperes toimuvalt festivalilt FIIF (Finland International Improv Festival).[1] Viis päeva kunstilisi elamusi, mida pakkusid improteatrid erinevaist maailma nurkadest, kohtumised sarnaselt mõtlevate inimestega, uued sõbrad ja päikesetõusuni kestvad arutelud olid tekitanud soovi luua eestlastele midagi, mis pakuks samasuguseid elamusi ja emotsioone – nii tekkis mõte tuua ellu Eesti esimene rahvusvaheline improteatrite festival.

Enne festivali tuli ellu viia idee, mis oli õhus olnud juba pikka aega: koondmängukava, mis ühendaks kõiki Eestis tegutsevaid truppe. Oli selge, et läbi selle on Eestit lihtsam esindada, kui kõikide truppidega eraldi. Septembris 2013 sai valmis ja avalikuks internetilehekülg improv.ee [2] ning on sellest ajast saati kajastanud Eestis ja selle lähiümbruses toimuvaid improteatriga seotud sündmusi

Tilt 2013[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna Rahvusvaheline Improteatrite Festival Tilt[3] toimus 2013. aastal 18.–19. oktoobril Telliskivi Loomelinnaku mustas saalis. Festivali jooksul astusid laval üles kõik kolm tol ajal Eestis tegutsenud improteatri truppi: Eesti Improteater[4], Improkraatia[5] ja Improgrupp Jaa![6]. Lisaks naerutasid publikut Clark & Addisson Soomest, Rīgas Improvizācijas Teātris Lätist, Det Andre Teatret Norrast ning Katy & Mary Suurbritanniast.

Töötubasid oli kokku neli ning pooled neist eesti keeles. Festival tõi kokku umbes 500 inimest ja paljud vaatajad said improteatrist osa esimest korda.

Tilt 2014[muuda | muuda lähteteksti]

Teine Rahvusvaheline Improteatrite Festival Tilt [7] toimus 2014. aastal 6.–8. novembril Tallinna vanalinnas Kohvik Sinilind kinosaalis. Eesti truppidest, mida oli selleks ajaks juba viis, olid esindatud suurimad: Improteater Impeerium[8], Ruutu10[5] ja Improgrupp Jaa![6]. Külalisesinejateks olid IMP Soomest, Anne & Frank Suurbritannia grupist C3467X, Improvisaatioteatteri Joo! Soomest, Michler ja More Hollandist, Adam ja Emily Ameerikast, Teatribu Itaaliast, Garwood ja Keates Suurbritanniast ja Senja Meriläinen Soomest. Viimase puhul oli tegemist esimese improviseeritud monoetendusega Eestis.

Kolme festivali päeva jooksul toimus kokku ka kuus töötuba, mida viisid läbi külalisesinejad ja välismaised koolitajad, kellest kaugeim oli kohale tulnud Austraaliast. Festival tõi kokku umbes 800 inimest ja paljud vaatajad said improteatrist osa esimest korda.

Tilt 2015[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmas Rahvusvaheline Improteatrite Festival Tilt toimus 2015. aastal 1.–3. oktoobril Telliskivi Loomelinnaku Vaba Lava teatrikeskuse väikeses saalis. Eesti truppidest olid laval neli vanimat Ruutu10, Eesti Improteater, Improteater Impeerium ja Improgrupp Jaa! ning ka kaks uut truppi Improssiivne ja Kogu Moos. Välisesinejateks olid JadaJada Soomest, Improvisneyland Rumeeniast, Barzha Venemaalt, Eux Prantsusmaalt, Do Not Adjust Your Stage Suurbritanniast ning Kevin Miller Ameerikast, kes kasutas oma etenduses vabatahtlikke ka teistest truppidest.

Kahe viimase festivalipäeva jooksul toimusid ka välisesinejate läbi viidud töötoad, mida oli kokku kuus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]