Iidne leping

Allikas: Vikipeedia

"Iidne leping" (originaalpealkiri: Pagten) on Taani telesari, mis esilinastus 2009. aasta detsembris. Sarja stsenarist onMaya Ilsøe . [1]

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja keskmes on poiss nimega Malte, kes kohtub päkapikk Lydaga, kelle perekonda ohustab jäänõid Isselin. Isselin tahab külmutada päkapikud, et saavutada ülemvõim võlumaailma üle, ent ta eesmärgi saavutamist takistab üks asi - iidne leping. Malte ja Lyda peavad läbima kolm keerulist katsumust, et enda kätte saada Iidne leping, mille sõlmisid inimene N. F. S. Grundtvig ja päkapikk Saia, Lyda ema, sadu aastaid tagasi. Maltel läheb teise katsumuse läbimine luhta ning Lyda peab katsumusse kaasama Rune, Malte koolikaaslase.

Neile polnud teada, et Rune on tige riiukukk ja teeb koostööd Iseliniga, kellel õnnestus temaga manipuleerida tänu tema ebakindlusele, vanemate poolt hüljatuse tundele, kurbusele ja hirmule kaotada oma armastatud vanematetalu. Malte teine koolikaaslane Viji on kadunud pärast ohtlikku trikki kooli katusel, millega olid seotud Rune ja tema riiukukkede kamp.

Malte proovib testi veel korra, kuid kui nad ei suuda seda sooritada, nad leiavad ja päästavad Viji ning saavad temalt abi. Viji, kes oli olnud Iselini vang, teab, kuhu nad peavad minema, et leida teejuhis iidse lepinguni. Lõpuks leiavad nad lepingu, kuid Iselinil õnnestub see neilt ära võtta. Ta üritab seda külmutada, kuid Maltel ja Lydal õnnestub see tagasi varastada. Viimases episoodis kasutavad nad iidset lepingut, Grundtvigi ja Saia (Lyda ema) vanu kindaid, et Iselin igaveseks hävitada.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tobias Hochscherf; Heidi Philipsen (28. veebruar 2017). Beyond The Bridge: Contemporary Danish Television Drama. I.B.Tauris. Lk 213. ISBN 978-1-78672-145-7.