Grušavka

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hrušaŭka)
Hrušaŭka

valgevene Гру́шаўка * / Hrušaŭka *transkriptsioon: Grušavka
vene Грушевка (Gruševka)

Pindala 3 km²

Koordinaadid 53° 53′ N, 27° 31′ E
Grušavka (Valgevene)
Grušavka

Hrušaŭka (vene keeles Gruševka, transkribeerituna Grušavka) on Minski linnaosa, mis asub linna keskosas Maskoŭski rajooni territooriumil. Hrušaŭka on ligi kolm kilomeetrit pikk ja kilomeeter lai. Linnaosas asub park, mis kannab aastast 2009 Hrušaŭski väljaku nime. Seal asub Minski metroo esimese liini samanimeline metroojaam.

Hrušaŭka on üks piirkondadest, kus on säilinud Teise maailmasõja eelne puitarhitektuur ja vanad tööliselamud, kuigi osa sealse piirkonna individuaalelamutest on ka hilisemat päritolu. Kohati on säilinud ka tänavate vana munakivisillutis.[1] Tänapäeval on sinna ehitatud ka uusi korterelamuid; need on valdavalt luksuskorteritega. Rajooni täitevkomitee on välja töötanud kava sealsed vanad majad lammutada ja nende asemele rajada uuselamud.[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hrušaŭka kujunes Minski äärelinnana välja XX sajandi alguses. See oli piirkond, kuhu asusid elama raudteelased ja vaguniremonditehase töölised.[3] piirkondadest, kus on säilinud Teise maailmasõja eelne puitarhitektuur ja vanad tööliselamud, kuigi osa sealse piirkonna hoonetest on valminud ka Teise maailmasõja järel.

Juulis 2013 rajati sinna Valgevene esimene kolmetasandiline ristmik.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]