Home counties

Allikas: Vikipeedia
Ajaloolised Londonit ümbritsevad krahvkonnad 1889. aasta piiridega: 1. Buckinghamshire, 2. Hertfordshire, 3. Essex, 4. Berkshire, 5. Middlesex, 6. Surrey, 7. Kent, 8. Sussex. Londoni krahvkond on kollasega. Middlesex likvideeriti 1965 ja liideti Suur-Londoniga, Sussex jagati 1974 Lääne- ja Ida-Sussexiks

Home counties ('kodukrahvkonnad') on Inglismaal Londonit ümbritsevate krahvkondade nimetus.

Tavaliselt loetakse nendeks Berkshire, Buckinghamshire, Essex, Hertfordshire, Kent, Surrey ning Lääne- ja Ida-Sussex (kuigi näiteks Sussex ei piirne Suur-Londoniga, ning vaid väike osa Berkshire'ist paikneb M25 kiirtee sees, mida loetakse Suur-Londoni mõtteliseks piiriks). Varem kuulus "kodukrahvkondade" hulka ka Middlesex, kuid 1965. aastal see haldusüksus likvideeriti, ning enamik sellest liideti Suur-Londoniga, väiksemad osad ka Hertfordshire'i ja Sussexiga. Sussex ise jagati 1974. aastal Lääne- ja Ida-Sussexiks.

Mõnikord loetakse home county'deks ka Bedfordshire, Cambridgeshire, Hampshire ja Oxfordshire, mis paiknevad Londoni lähedal ja on seotud selle majandusega.

Mõistet home counties kasutati esimest korda Oxford English Dictionarys 1695. aastal.

On arvatud, et termin tuleb sellest, et paljudel Londoni rikastel olid nendes krahvkondades teised kodud, või et paljud nende krahvkondade elanikud töötavad Londonis.

Home county'de näol on tänu Londoni- lähedusele tegu ühe Suurbritannia jõukaima alaga (eriti Surrey ja Buckinghamshire, kus kinnisvarahinnad on ühed riigi kõrgeimad), kuid leidub ka mahajäänud piirkondi, nagu Essexi ja Kenti idaosad – näiteks Jaywick (Essex) ja Margate (Kent), Hastings (Sussex) ja Slough (Berkshire).