Mine sisu juurde

Hollandi Smoushond

Allikas: Vikipeedia
SMOUSHOND
(Hollandse Smoushond)
FCI standard nr 308
Rühm 2: pinšerid ja šnautserid, molossid ja šveitsi alpi karjakoerad
Alarühm 1: pinšerid ja šnautserid
Alajaotis 3: smoushond
Standard nr 308   02.06.2010 (en et)
Päritolumaa Holland
Hüüdnimed Hollandi Ratter, Hollandse Smoushond
Töökatsed ei
Kasutus seltsikoer
Tunnused
Turja kõrgus 37–42 cm (isane)
35–40 cm (emane)
Kaal 10 kg
Kattekarv pikk, kare
Karvkate tumedam kollane
Koer (Canis lupus familiaris)

Hollandi Smoushond ( Hollandse Smoushond, Hollandi Ratter ) on väike koeratõug, mis on suguluses pinšerite ja šnautseri tõuga, kes on Saksamaal ja Hollandis rottide ja hiirte hävitamiseks lautadesse pandud. Koerad on väga haruldased ja väljaspool Hollandit, päritoluriiki, neid eriti ei teata.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Hollandi Smoushond on väikese kehaehitusega, kaalub keskelt läbi 10 kg ja turjakõrgus on 35-42 cm. Neil on veekindel, pikk ja kare karvkate, mis on kollase tooniga. Iseloomulik peakuju on lai ja lühike, kõrgel asetsevate kõrvadega.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hollandse Smoushond Club (Smoushondenclub) asutati 1905. aastal, et dokumenteerida ja registreerida need väiksed laudakoerad tõupuhta tõuna, kuna nad olid väljasuremisohus. Tõug võib olla tulenenud mõnest šnautseri esivanemast, selle kollaka värvuse tõttu. Nimi viitab koerte karvasele karvkattele ja näole, kuna juudi meestel (1800. aastatel kutsuti Smouzeniks, Moosese nimest [2] tulenev rämps) oli pikk habe ja juuksed. Neid nimetati "hollandlasteks", et vältida segadust sarnaste Brüsseli grifoonidega . Teise maailmasõja ajal tõug peaaegu kadus. 1973. aastal hakkasid mitmed kasvatajad tõugu taasaretama väheste allesjäänud koertega, [3] kellest enamik oli ristatud teiste tõugudega. Suur osa taastamisest viidi lõpule piiriterjerite ristamise abil. 1996. aastal Hollandi kunstniku Rien Poortvlieti poolt ilmunud raamatus "Koerad" on illustreeritud viide tõule.

Tunnustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Hollandi Smoushond ja Borderterjer

Kuigi tõug on Hollandis populaarne, pole see mujal maailmas kuigi tuntud. 2001. aastal tunnustas Fédération Cynologique Internationale antud tõugu ja see paigutati 2. grupi 1. jaotisesse: Pinšerid ja šnautserid, jaotis 1.3 Smoushond. [4] Suurematest ingliskeelse maailma kennelklubidest tunnustab seda ainult Ameerika Ühendriikide United Kennel Club (klassifitseeritud oma terjerite rühma ). Samuti võib Smoushonde leida paljudest interneti-põhistest väiksematest registritest ja koerte registriettevõtetest haruldase tõuna.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dutch Smoushound" (PDF). fci.be. 16. märts 2012. Vaadatud 20. juuni 2024.
  2. "smous", Wiktionary, the free dictionary (inglise), 2. juuni 2024, vaadatud 20. juunil 2024
  3. "United Kennel Club: Dutch Smoushond". United Kennel Club. Originaali arhiivikoopia seisuga 14. veebruar 2012. Vaadatud 3. novembril 2015.
  4. "Group 2 : Pinscher and Schnauzer - Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs". FCI. Vaadatud 28. mail 2018.