Helitöötlus

Allikas: Vikipeedia

Helitöötlus (inglise keeles audio editing) on muusikaproduktsioonis salvestatud heli muutmise protsess, et saavutada soovitud efekt.

Helitöötlust rakendatakse näiteks helisalvestise kvaliteedi parandamiseks, soovimatu müra või helide eemaldamiseks või heliklipi pikkuse või helikõrguse muutmiseks.

Helitöötlus võib olla keeruline protsess, kuid on olemas mitmeid helitöötlusprogramme, mis muudavad selle lihtsamaks. Helitöötlusprogrammidest levinuim on digitaalne helitööjaam (DAW), millel võib olla heli töötlemiseks mitmesuguseid tööriistu. Näiteks on võimalik muuta helisagedust, lisada heliefekte (nt kaja või viivitust) või filtreerida helist ekvalaiseri (EQ) abil välja teatud helisagedusi.

Helitöötlusel on neli peamist sammu:

Valik. Valik on helitöötluse esimene samm, mille käigus tuvastatakse see heli osa, mida on vaja töödelda.
Redigeerimine. Redigeerimise käigus tehakse valitud helis muudatusi. Kasutatavate tehnikate täpne valik sõltub kasutatavast tarkvarast.
Töötlemine. Töötlemise käigus lisatakse helile efekte. Selleks saab kasutada erinevaid pluginaid või tarkvaraprogramme. Enamik helitöötlusprogramme pakub valmis tööriistade komplekti, mis aitavad saada vajaliku heli. Nende hulka võivad kuuluda ekvalaiser, tihendaja (kompressor), limiiter (piiraja), reverb (kaja) ja dilei (viivitus).
Väljund. Väljund on töödeldud heli salvestamine redigeeritud helifailina. Levinumad helivormingud on WAV ja MP3, kuid on ka palju teisi. WAV-failid on tihendamata ja võtavad rohkem ruumi kui MP3-failid. Need sobivad kõige paremini rakenduste jaoks, kus helikvaliteet on esmatähtis, näiteks muusika redigeerimine või DVD loomine. MP3-failid on tihendatud ja võtavad ca 10 korda vähem ruumi kui WAV-failid. Need sobivad ideaalselt rakenduste jaoks, kus faili suurus on ülioluline, näiteks heli voogedastus või kaasaskantavad seadmed.