Heihe

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib asulast; linnaks nimetatava haldusüksuse kohta vaata artiklit Heihe Shi

Vaade Heihe kaldapealselt üle Amuuri Blagoveštšenskile

Heihe (黑河, Hēihé; 'must jõgi') on haldusliku staatuseta ja ametlike piirideta linn Hiinas Heilongjiangi provintsis Amuuri ääres Aihui linnarajoonis, Heihe Shi keskus. Geograafilised koordinaadid on 50° 15′ N, 127° 29′ E.

Elanike arv oli 1990. aasta rahvaloenduse järgi 62 586.

Teisel pool Amuuri jõge ja Venemaa piiri on Blagoveštšensk. Linnade vahel on piiriülene vabakaubandustsoon. 16. jaanuaril 2004 kuulutas valitsus kogu Heihe Shi vabakaubandustsooniks[1]. 2004. aasta vabakaubanduslepingu järgi on Venemaa kodanikel Heihesse viisavaba sissepääs (kuigi 2008. aasta olümpiamängude ajal kehtis see ainult Amuuri oblastis välja antud välispassidega). Venemaa kodanikud võivad viibida Heihe Shi's kuni 30 päeva viisavabalt; nad võivad sealt osta autosid ja kinnisvara[1]. Venemaa kodanikud ostavad elamispinda Heihest, kus elamiskulud on tunduvalt väiksemad. Linnade vahel käivad suvel paadid, talvel paksu jää puhul bussid, õhukese jää puhul hõljuklaevad.

Kavas on rajada sild.

Da Heihe Dao saarel Heihe rannapromenaadi idaotsas on piiripunkt. Saarel on ka rahvusvaheline täiturg Da Heihe Guoji Shangmao Chang.[2] Enne 2004. aastat oli viisavaba liikumine piiratud Da Heihe Daoga.[1]

Linna ümbritseb põllumajanduspiirkond.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeva linna eelkäija oli 1683 praegusest linnast 30 km lõuna poole rajatud Aigun (praegu Aihui linnarajooni Aihui suurvallas). Aastani 1690 oli see tollase Heilongjiangi provintsi keskus (sõjakuberneri residents). Aastal 1858 kirjutati seal alla Aiguni lepingule.

1990ndate keskpaigast on linn jõudsalt arenenud. Ehitatakse mitmekorruselisi elamuid ja kaubandus-haldushooneid, ühekorruselisi maju lammutatakse. Rajatud on park.

Infrastruktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Linna teenindab Heihe lennujaam. Linnas on raudteejaam ja jõesadam.

Heihest saavad alguse Hiina riigitee 202, mis viib läbi Harbini, Jilini ja Shenyangi kaudu Daliani, ning Heihe-Bei'ani raudtee, mis viib läbi Harbini, Qiqihari ja Daqingi. Rong käib iga päev Harbini vahet (sõit kestab 12 tundi) ning Harbini, Bei'ani ja Qiqihariga on bussiühendus[2].

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Hiina turismigrupid käivad üle Venemaa piiri Blagoveštšenskis. Välismaa turistidel on see võimalik ainult siis, kui nad on Pekingis hankinud Venemaa turismiviisa ja Hiinasse tagasituleku viisa.[2]

Venemaa poolelt Heihe'sse pääsemiseks on välismaalastel tarvis Hiina viisat ja mitmekordset Venemaa viisat.[3]

Amuuri jõel korraldatakse turistidele laevasõite.[2]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Tsuneo Akaha, Anna Vassiljeva. Crossing national borders: human migration issues in Northeast Asia, United Nations University Press: 2005, lk 77.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Damian Harper, Steve Fallon, Katja Gaskell. China, Lonely Planet, 2005, lk 389.
  3. Simon Richmond. Russia, Lonely Planet, 2009. lk 664.