Hanketeenuste osutaja

Allikas: Vikipeedia

Hanketeenuste osutaja (ingl.k. procurement service provider; PSP) on kolmanda osapoole organisatsioon, keda kasutatakse täiendavalt ettevõtte hanke- ja ostutegevuse toetamiseks.

Hanketeenuste osutajal on olemas kvalifitseeritud personal, kes toetab ja abistab kliente hanke- ja ostutoimingute läbiviimisel. Peamisteks valdkondadeks ja tegevusteks on strateegiline hange, suuremahuliste hangete läbiviimine, läbirääkimised tarnijatega, tarnijate hindamine, e-hanke teenuste osutamine, parimate praktikate juurutamine  ja järjest enam ka ostutegevuse toetamine ning haldamine. Teenuse ostmisega püütakse tõhustada ettevõtte hanke- ja ostutegevust ning suurendada ettevõtte väärtust selle omanike silmis.

Hanke- ja ostutegevuse toetamist ning juhtimist ei tohiks osta allhankijalt eesmärgiga saada kiiresti lühiajalist kasu. Koostöömudeli kohaselt võib osutatavate hanketeenuste eest makstav tasu sõltuda materjalikulude kokkuhoiust, ostueelarves saavutatud kokkuhoiust, hanke- ja ostukulude kokkuhoiust, tarnekindluse paranemisest jms. See julgustab teenusepakkujat säästma hanke- ja ostutegevuses rohkem pikaajaliste ja strateegiliste lahenduste arvel. Teenusepakkuja peaks tahtma panustada ettevõttesse pikaajaliselt, saavutamaks edu hanke- ja ostutegevuse strateegilistes valdkondades. [1]

  1. Hanke- ja ostujuhtimine. Seilecs. 2023. ISBN 9789916985205.