Gustav Teng

Allikas: Vikipeedia

Gustav Teng (5. november 1866, Kaleste küla (Reigi kihelkond) – 18. september 1930) oli eesti laevaehitaja, kapten ja laevandustegelane.[1]

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Gustav Teng sündis oma vanemate, mõisa karjamehe Tõnise ja tema naise Kreeda neljanda pojana. Koolihariduse andis tollane Kõpu külakool.

Tema algselt teenis külameeste purje­laevadel küttepuude veol Hiiu randade ja Tallinna vahel. Oma säästetud palgarahaga Teng ise ostis põletuspuid ja viis neid koos teistega Tallinna, makstes laevas veoraha. Kui rahakott juba lubas, ostis ta omale põhjarannikult kaljase Alvine, hiljem soetas Loviisa, et laiendada halupuude vedu.

1891. aasta tormi tõttu tekkis saarel palju metsamurdu. Gustav tegi kohalike mõisnikega lepingud, sai raiumise ja veo enda kätte, laiendades oma äri. Tagasiteel aga tõid tema laevad Tallinnast kaupu Hiiumaa kaupmeestele. 1893. aastal alustas ta laeva­ehitusega kodurandades. Esimene oli Sigtuna 1983. aastal, seejärel Salme. Sigtuna põhitööks oli liiprite vedu Riiga raudtee ehituseks ja tagasiteel tõi see villa Kärdla kalevivabrikule. 1896. aastal asutas Gustav Teng oma laevaehitusette­võtte. Mõned aastad hiljem ostis ta koos saarlase Jaen Teäriga ja kuulsa Kihnu Jõnniga (Enn Uuetoa) parklaeva Lilly, mis enne seda kuulus tulevasele admiralile Johannes Pitkale.

Gustav Teng oli osanik mitmetes saarlaste ostetud parklaevades ja koos Kärdla paruniga omas purjelaeva Adam. 20. sajandi algul ehitas ta juba kolmemastilisi purjelaevu: Immameeli, mille ta ostis Lätist ja ehitas lõpuni, 1902. Aliide, 1904. Ada ja 1908. Meeta. Kõikide tema laevade ehitusmeister oli kohalik mees Paavel Pihel. 1905. aastal sooritas Gustav Teng Riias eksternina eksamid ja sai kaptenidiplomi.

1920. aastal sai Gustav Teng kätte kindlustusraha hukkunud Meeta eest ja ehitas 1921. aastal purje­laeva Dione, mida peeti omal ajal Eesti ilusaimaks purje­laevaks. Dione hakkas Tengi juhtimise all sõitma Taani vahet.

Gustav Teng suri oma laeva Dione pardal Harsensi sadamas Taanimaal 1930. aasta 18. septembril.[2] Koos abikaasa Ann Tengiga jäid teda leinama viieteistkümnest lapsest seitse poega ja neli tütart. Väärib märkimist, et Gustav Tengi neljast pojast, Jakobist, Johannesest, Richardist ja Augustist, said kaugesõidu­kaptenid. Kokku ehitasid või ostsid isa ja pojad 13 laeva.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Oluline jälg Hiiumaa mereajaloos". 8. november 2016.
  2. "Lääne Hääl: maarahva häälekandja". 27. september 1930.