Gran turismo (film)

Allikas: Vikipeedia
Gran Turismo
Režissöör Neill Blomkamp
Stsenarist

Jason Hall

Zach Baylin
Operaator Jacques Jouffret
Helilooja

Lorne Balfe

Andrew Kawczynski
Peaosades

David Harbour Orlando Bloom Archie Madekwe Darren Barnet Geri Halliwell Horner

Djimon Hounsou
Monteerija

Colby Parker, Jr.

Austyn Daines
Produtsent

Doug Belgrad Asad Qizilbash Carter Swan

Dana Brunetti
Filmistuudio Sony Pictures Releasing
Aasta 2023
Kestus 134 minutit
Riik USA
Keel Inglise keel
Eelarve 60 miljon
Piletitulu 122.1 miljon
Ametlik veebileht
IMDb profiil

Gran Turismo on 2023. aasta Ameerika biograafiline spordidraamafilm, mille lavastas Neill Blomkamp Jason Halli ja Zach Baylini stsenaariumi põhjal. Tootsid Columbia Pictures, PlayStation Productions ja 2.0 Entertainment, see põhineb samanimelisel võidusõidusimulatsiooni videomängude seerial, mille on välja töötanud Polyphony Digital. See räägib tõestisündinud loo Briti teismelisest Jann Mardenborough'st, teismelisest Gran Turismo mängijast, kellest sai elukutseline võidusõiduautojuht. Filmis mängivad Archie Madekwe Mardenborough'na koos David Harbouri, Orlando Bloomi, Darren Barneti, Geri Halliwell Horneri ja Djimon Hounsou'ga.

Gran Turismol põhineva filmi arendus avalikustati 2013. aasta juulis, Michael De Luca ja Dana Brunetti produtsendid ning stsenaariumi autor oli Alex Tse. Joseph Kosinski pidi filmi lavastama 2015. aasta juunis Jon ja Erich Hoeberi uue stsenaariumi järgi. Alates 2018. aasta veebruarist Kosinski versioon aga enam edasi ei liikunud. 2022. aasta mais teatati, et film on taas arenduses ja juunis oli selle režissöör Blomkamp. Peaosatäitjad kuulutati välja 2022. aasta septembris, samas kui teised osatäitjad allkirjastati novembris. Filmivõtted algasid Ungaris samal kuul ja lõppesid detsembris. Filmi partituuri lõid Lorne Balfe ja Andrew Kawczynski.

Gran Turismo esilinastus Belgias Circuit de Spa-Francorchampsis 30. juulil 2023 ja USA-s esilinastus Sony Pictures Releasing 25. augustil 2023. See on oma 60 miljoni dollari suuruse eelarvega teeninud kogu maailmas 122 miljonit dollarit ja saanud positiivseid hinnanguid kriitikutelt, kes kiitsid Blomkampi režii ja võidusõite, kuid kritiseerisid selle kirjutamist ja Mardenborough Nürburgringi Nordschleife avarii kasutamist narratiivina.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Turundusjuhi Danny Moore'i ettekande järel asutab Nissan GT Academy, et värvata osavaid mängijaid võidusõidusimulaatorisse Gran Turismo ja muuta nad tõelisteks võidusõitjateks. Danny värbab mängijaid koolitama endise autojuhist mehaanikuks saanud Jack Salteri. Alguses vastumeelne Jack võtab pakkumise vastu, olles väsinud oma meeskonna juhi Nicholas Capast. Samal ajal on Cardiffi teismeline arvutimängija Jann Mardenborough innukas mängija, kes unistab võidusõitjaks saamisest hoolimata oma endise jalgpallurist isa Steve’i halvakspanu.

Ühel päeval saab Jann teada, et pärast ajarekordi püstitamist on tal õigus liituda GT Akadeemiaga. Võistlusele eelneval õhtul kutsutakse Jann ja tema vend Coby peole, kus Jann armub nooresse naisesse Audreysse. Siiski saabub politsei ning Jann ja Coby tabatakse. Karistuseks tuuakse Jann järgmisel päeval isa töökohta, kuid lahkub varakult, et osaleda kvalifikatsioonisõidus, mille võidab ja teenib koha GT Academys.

Akadeemialaagris paneb Jack võistlejatele tempot läbi erinevatel testidel, mille kaudu ahendatakse kümme võistlejat viiele. Katsete ajal avaldab Jann Jackile muljet oma teadmistega, kuna väitis, et avarii põhjustas tema auto pidurite klaasimine, mis hiljem analüütikute poolt õigeks on osutunud. Ülejäänud viis võistlejat võistlevad finaalsõidus, et selgitada välja, kes esindab Nissanit. Jann võidab napilt võidusõidu ameeriklasest konkurendi Matty Davise vastu, kuid Danny nõuab, et Matty tuleks tema parema ärilise elujõulisuse tõttu esindajaks valida. Jann valitakse aga Jacki nõudmisel välja.

Jannile öeldakse, et kui ta lõpetab mõne kvalifikatsioonivõistluse sarjas vähemalt neljanda koha, teenib ta Nissaniga profilitsentsi ja lepingu. Oma esimesel profivõistlusel Austrias lõpetab ta viimasena pärast seda, kui Nicholas ta keerutab, ja vaatamata sellele, et paari järgmise võistluse jooksul on ta järk-järgult paranenud, ei lõpeta ta eelviimast võistlust Hispaanias. Ta sõidab Dubaisse oma viimasele kvalifikatsioonivõistlusele, mille käigus Nicholas avarii teeb, ning hoolimata Janni autot kahjustavast prahist saavutab ta neljanda koha ja teenib litsentsi. Seejärel sõidab ta koos Danny ja Jackiga Tokyosse, et oma leping allkirjastada, ja kasutab oma allkirjastamisboonust, et lennutada Audrey Tokyosse, kui nad suhte alustavad.

Janni esimene võistlus pärast lepingu sõlmimist on Nürburgringil Nordschleife. Ta alustab võistlust hästi ja hoiab kõrget positsiooni, kuni tema auto esiosa tõuseb Flugplatzi kurvis õhku, põrkab vastu tõket ja stardib rahvarohkele pealtvaatajate alale. Jann toimetatakse lennukiga Nürburgringi meditsiinikeskusesse ja talle teatatakse haiglas viibimise ajal, et õnnetuses hukkus tema õudseks pealtvaataja. Kui Jann ei taha võidusõidule naasta ja süüdistab end pealtvaataja surmas, saadab Jack ta Nürburgringile tagasi. Ta paljastab, et sattus Le Mansi 24 tunni sõidul surmaga lõppenud õnnetusse, mille tagajärjel suri kaasjuht ja Jacki loobus juhtimisest. Ta julgustab Jannit võidusõidu juurde tagasi pöörduma. Uurimine teeb Janist igasugusest süüteost puhtaks. Vastuseks otsustab Danny, et sõitjate meeskond peab Le Mansis võistlema ja lõpetama poodiumil, et tõestada oma elujõulisust.

Danny värbab Matty ja teise GT Academy osaleja Antonio Cruzi, et moodustada koos Janniga kolmest juhist koosnev meeskond. Võistluspäeval vabandab Janni isa, et ei toetanud esialgu tema kirgi. Võistluse alguses jääb Jann värisema pärast seda, kui üks võistlejatest avarii ja põlema süttib, kuid esimese vahetuse jooksul julgustab teda Jack mängima auto sidesüsteemi kaudu lugusid "Songbird" ja "Orinoco Flow", mida Jann oli varem kasutanud motiveeriv muusika treeningu ajal. Matty ja Antonio lõpetavad oma esimesed vahetused probleemideta, kuid viimane tuuakse krampide tõttu oma viimaselt seansilt varakult kohale. Mehaanik Felix kukub boksipeatuse ajal maha rattamutri, mistõttu Jann kaotab mitu positsiooni. Soovitatud võidusõiduliinidest kõrvale kaldudes kasutab ta oma positsiooni taastamiseks videomängus õpitud liine, purustades sellega ringirekordi. Viimasel ringil on Jann vastamisi Nicholasega ning Jann on viimasel sirgel taas napilt ees, et teenida Nissanile kolmanda koha ja poodiumikoha.

Järelsõnas näidatakse tõelist Jann Mardenborough’d, kes on võistelnud üle 200 võistluse ja täitnud filmis oma kaskadööri duubli.

Filmi tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi areng[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aasta juulis teatati, et Sony Pictures arendab Gran Turismo filmi, mille produtseerivad Michael De Luca ja Dana Brunetti ning stsenaariumi autor on Alex Tse. 2015. aastal määrati filmi režissööriks Joseph Kosinski uue stsenaariumi autoriteks Jon ja Erich Hoeber. 2018. aastaks Kosinski versioon enam edasi ei liikunud.

2022. aasta mais teatati, et Sony Picturesi ja PlayStation Productionsi arendamisel on Polyphony Digitali Gran Turismo videomängude adaptsioon. Varsti pärast seda palgati Neill Blomkamp lavastama Jason Halli kirjutatud stsenaariumi ja Sony määras ilmumiskuupäevaks 11. august 2023. Peaosatäitjad määrati 2022. aasta septembris David Harboriga veteranist võidusõiduautojuhina, kes juhendas Archie Madekwet. teismeline praktikant, kusjuures film on kinnitatud ka Jann Mardenborough lool põhinevaks biograafiliseks filmiks. Orlando Bloom valiti motospordi turundusjuhiks ja Darren Barnet ohustatud GT Academy võidusõitjaks. Novembris filmimise ajal teatati täiendavatest osatäitjatest: Djimon Hounsou, Geri Halliwell-Horner, Daniel Puig, Josha Stradowski, Thomas Kretschmann, Maeve Courtier-Lilley, Emelia Hartford, Pepe Barroso ja Sang Heon Lee. 2022. aasta detsembris lisandusid näitlejatesse Max Mundt, Mariano González, Harki Bhambra, Lindsay Pattison, Théo Christine ja Nikhil Parmar.

Filmimine[muuda | muuda lähteteksti]

Filmivõtted algasid Ungaris novembris ja lõppesid 2022. aasta detsembris, operaatorina töötas Jacques Jouffret. Jouffret kasutas ära Sony Venice 2 kaamerate Rialto pikendus-/lahutussüsteemi, et paigutada andurid autode kitsastesse kohtadesse, põhikaamera korpusest eemale. Jann Mardenborough ise on filmi kaasprodutsent.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

2022. aasta septembris teatati, et Stephen Barton koostab filmile partituuri. Kuid 24. aprillil 2023 teatati, et Lorne Balfe võtab selle asemel üle filmi skoori. Heliribaalbum, mille helilooja on samuti Andrew Kawczynski, ilmus 11. augustil 2023, samal päeval kui piiratud kinolinastus.

Avaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Gran Turismo esilinastus toimus Circuit de Spa-Francorchamps'il 30. juulil 2023 pärast vormel 1 2023 Belgia Grand Prix'd. Gran Turismo korraldas mitu eellinastust alates 11. augustist 2023, enne kui see Sony Pictures Releasing avaldas 25. augustil Ameerika Ühendriikides. Algselt oli kavas selle laialdane esilinastus 11. augustil, kuid plaanid muutusid SAG-AFTRA streigi tõttu. Vaatamata viivitamisele USA-s jääb filmi linastuskuupäev muutumatuks erinevatel rahvusvahelistel turgudel, nagu Ühendkuningriik, kus film ilmus 9. augustil 2023.

Gran Turismo 7 värskendus lisas Nissan Nismo GT-R-ile filmist inspireeritud kujunduse ja see anti tasuta kõigile mängijatele, kes vaatasid mängus filmi treilerit.

Gran Turismo ilmus digitaalsetel platvormidel 26. septembril 2023 ja valitud turgudel oli see Sony Pictures Core platvormi üks esimesi varajase juurdepääsuga pealkirju; hiljem ilmus see 7. novembril Blu-ray- ja DVD-vormingus. avaldati Netflixis 25. detsembril 2023 esimese akna tehingu osana.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

https://en.wikipedia.org/wiki/Gran_Turismo_(film)