Georg Kohlap

Allikas: Vikipeedia

Georg Kohlap (aka Georg-Arthur, 19322007) oli Uus-Meremaal elanud ja tegutsenud tuntud eesti fotograaf.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jüri Kohlapi (10 aastaks deporteeritud Siberisse) ja Adele Olga Aleksandra Kohlapi poeg. Gay Kohlapi ja Gwendoline (Glenda) Van der Maas'i (snd 1936) abikaasa ning kahe lapse isa. Sündis 1932 Tallinnas Harjumaal, 1944 emigreerus koos emaga Saksamaale (DP-laager Berliini lähistel; fotograafia aluseid õppis samuti Saksamaal) ja sealt edasi 20 aastasena 1953 Uus-Meremaale.

Tegevus Uus-Meremaal[muuda | muuda lähteteksti]

Uus-Meremaal elati alguses Pahiatua lähedal asuvas immigrantide laagris ning seejärel Christchurch'is, kus algas ka Kohlapi fotograafia alane karjäär. Veidi hiljem sattus Kohlap tööle trükiettevõtetesse, kus tegeles graafikaga ja seejärel fotograafiaga. Kohlap tegi koos oma naisega ka fotoajakirjanduslikke tellimustöid nii Uus-Meremaal kui ka välisriikides. Pärast abielulahutust siirdus UPI telegraafiaagentuuri fotoreporterite grupiga Vietnami. Sealt naastes elas alates 1960. aastate lõpust Wellingtonis, kus tegi vabakutselise fotograafina pms näitlejate portreesid.

Seejärel tegutses K. Parnell'is (Auckland, Uus-Meremaa), kus 1969 avas oma stuudio ja teenis raha Hauraki lahel sõitvate luksuspaatide pildistamisega. G. oli tuntud ka reklaami, laste ja teatripildistajana, ta töötas fotoajakirjanikuna väljaandele Metro, millele tegi sageli fotosid kõrgklasside jõudeelust rubriigis. Oli ühingu "Advertising & Illustrative Photographers Association" asutaja ning eluaegne liige. Korraldas Uus-Meremaal näitusi, osales konkursidel ja sai auhindu. Tema pilte kasutati pms reklaamis ja ajakirjanduses, samuti Pimedate Abistamise Fondi jt. sisendustegevuses. G. avaliku tuntuse põhiaeg langeb 1980.-1990. aastatesse. 1995. a. oli Kohlapil näitus ja raamatuesitlus Gow Langsford Gallery's. Elu lõpuperioodil oli G. kirjastaja. Georg Tema raamatut "David: Boy of the High Country". Auckland, Collins, 1965, mis oli pühendatud isa Jürile - kasutatakse siiani Uus-Meremaa koolides õppevahendina ülevaate saamiseks kohalikust farmielust mägismaal). Raamat on pildistatud lõunasaare Mackenzie rajoonis.

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Georg Kohlap & Gay Kohlap, David: Boy of the High Country. Auckland, Collins, 1965

Georg Kohlap, Tribal Dances of the Glitterati. Auckland, Parnell Press 1995.

Bibliograafia[muuda | muuda lähteteksti]

"Auhinnatud fotograaf Uus-Meremaal", Eesti Päevaleht (Stockholm, Rootsi), 1971, 11. 08., nr. 63, lk. 6; The Auckland Star, 1971, 05. 07; The New Zealand Herald, 2007, 03. 02.