Mine sisu juurde

Foundational hand

Allikas: Vikipeedia

Foundational hand või foundational (eesti keeles on kasutataud ka sõna baaskiri[1]) on Edward Johnstoni loodud laisule kalligraafia õppekiri, mis rajaneb Briti Raamatukogus asuva 10. sajandi Ramsey psaltri elegantsel minuskelkirjal.

Edward Johnston sõnastas lihtsa ümara laisulekirja põhimõtted esmakordselt on raamatus 1906. aastal ning lõpliku kuju sai foundational hiljem. Minusklite tähestik ilmus esmakordselt koolidele ja käsitöölistele suunatud kirjaõpikus 1917[2].

Kirjastiili väiketähed visandas Johnston 9. ja 10. sajandi karolingide minuskli tähekujude alusel, eriti Ramsey psaltri (loodud umbes 970–980) tekstikirjale toetudes. Ta muutis siiski s, t ja g tundmatumad vormid nii, et need sarnaneks rohkem antiikvatähtedele. Suurtähed kujundas ta rooma kapitaali tähekujude põhjal, mille sobitas stiililiselt ümarate minusklitega.

Foundational hand '​i kasutatakse õppekirjana eriti Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides, kuid see on tõlkeõpikute vahendusel jõudnud ka mujale Euroopasse.

  1. D. Harris. Kalligraafia piibel. Tlk. V. Kask. Sinisukk, 2008. ISBN/EAN: 9789949144884
  2. E. Johnston, E. Gill. Manuscript & inscription letters for schools & classes & for the use of craftsmen. - archive.org

Välislingid

[muuda | muuda lähteteksti]