Mammutikoobas

Allikas: Vikipeedia
Vertikaalne käik Mammutikoopa kahe horisontaalkäigu vahel

Mammutikoobas (inglise keeles Mammoth Cave) on koobas Ameerika Ühendriikides Kentucky osariigis, maailma pikim koobas.

Mammutikoopa käikude pikkuseks on seni mõõdetud üle 590 km. Koopa põhjalikuma uurimise tulemusel avastatakse peaaegu igal aastal uusi lõike. Koopad asuvad kuni 115 meetri sügavusel[1].

Koopa kujunemine algas umbes kümme miljonit aastat tagasi. Koobas on uuristunud lubjakivisse. Seda katab liivakivi kiht, mis kaitseb koopa sisemust vee sissepääsu eest. Koopa uuristanud vihmavesi on maa sisemusse pääsenud liivakivisse tekkinud pragude kaudu. Koobast uuristavad maa-alused jõed on suubunud Green Riverisse, mis on oma sängi pidevalt sügavamaks uuristanud. Seetõttu on tekkinud järjest sügavamale uued koopad, ning käigud paiknevad mitmes kihis üksteise kohal. Kohati on need käigud ka vertikaalsuunas omavahel ühendatud. Kõige alumises koopas voolab Echo jõgi.

Koopas on stalaktiite ja stalagmiite.

Mammutikoopas elab üle 200 loomaliigi, enamik neist selgrootud. 42 liiki on kohastunud eluks täielikus pimeduses. Koopas elab muu hulgas ohustatud albiinokrevett Palaemonias ganteri ning mitu ohustatud nahkhiire- ja karbiliiki.[1]

Koopa kaitseks loodi 1941. aastal Mammutikoopa rahvuspark.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 14. jaanuar 2009. Vaadatud 28. juunil 2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]