Jugavool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: pt:Corrente de jato is a good article
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Jugavool''' on [[troposfäär]]i ülaosas läänest itta puhuvad tugevate [[tuul]]te vöönd. See tekib 30-ndatel ja 60-ndatel [[laius]]tel sooja ja külma õhu kokkupuutealal, kus tõusvad õhuvoolud kalduvad [[Coriolisi jõud|Coriolisi jõu]] mõjul oma esmasest kursist kõrvale. Sooja ja külma [[õhumass]]i temperatuuride erinevus põhjustab kuni 100 m/s puhuvaid tuuli. Oma teel jugavool lookleb nii horisontaalselt (põhjast lõunasse) kui ka vertikaalselt (üles-alla) ja ühtlustab maakera temperatuuri{{lisa viide}}. Jugavoolude looked määravad tsükloonite ja antitsükloonite liikumise ja paiknemise.
'''Jugavool''' on [[troposfäär]]i ülaosas läänest itta puhuvad tugevate [[tuul]]te vöönd. See tekib 30. ja 60. [[laiuskraad]]idel sooja ja külma õhu kokkupuutealal, kus tõusvad õhuvoolud kalduvad [[Coriolisi jõud|Coriolisi jõu]] mõjul oma esmasest kursist kõrvale. Sooja ja külma [[õhumass]]i temperatuuride erinevus põhjustab kuni 100 m/s puhuvaid tuuli. Jugavool lookleb nii horisontaalselt (põhjast lõunasse) kui ka vertikaalselt (üles-alla) ja ühtlustab maakera temperatuuri.{{lisa viide}} Jugavoolude looked määravad tsükloonite ja antitsükloonite liikumise ja paiknemise.

== Viited ==
{{viited}}


[[Kategooria:Meteoroloogia]]
[[Kategooria:Meteoroloogia]]
{{Link GA|en}}
{{Link GA|pt}}

Redaktsioon: 14. september 2014, kell 11:36

Jugavool on troposfääri ülaosas läänest itta puhuvad tugevate tuulte vöönd. See tekib 30. ja 60. laiuskraadidel sooja ja külma õhu kokkupuutealal, kus tõusvad õhuvoolud kalduvad Coriolisi jõu mõjul oma esmasest kursist kõrvale. Sooja ja külma õhumassi temperatuuride erinevus põhjustab kuni 100 m/s puhuvaid tuuli. Jugavool lookleb nii horisontaalselt (põhjast lõunasse) kui ka vertikaalselt (üles-alla) ja ühtlustab maakera temperatuuri.[viide?] Jugavoolude looked määravad tsükloonite ja antitsükloonite liikumise ja paiknemise.