Zorbing: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud fi:Zorb-pallo
KamikazeBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: fr:Ballulefr:Zorbing
32. rida: 32. rida:
[[en:Zorbing]]
[[en:Zorbing]]
[[es:Esferismo]]
[[es:Esferismo]]
[[fr:Ballule]]
[[fr:Zorbing]]
[[hu:Gömbözés]]
[[hu:Gömbözés]]
[[nl:Zorbing]]
[[nl:Zorbing]]

Redaktsioon: 26. jaanuar 2013, kell 21:40

Zorbing on lõbu eesmärgil sõitmine suure läbipaistvast plastikust palli sees.

Zorbingut tehakse üldiselt kergel nõlvakul, kus sõitja veereb allamäge. Zorbida saab ka tasasel maastikul, kusjuures siis on sõitjal rohkem kontrolli. Zorbida saab ka vee peal. Enamik zorb-palle on konstrueeritud üksikule sõitjale, aga mõnedesse mahub ka kaks-kolm sõitjat. Pikimad sõidud võivad olla üle poole kilomeetri.

Konstruktsioon

Pall on topelt seintega sfäär, kus kahe seinakihi vahel on õhukiht. See õhukiht toimib amortisaatorina sõitja jaoks, tasandades müksud, mis tekivad sõites. Paljudel zorb-pallidel on rihmad, et hoida sõitjat paigal. Samas on palle, kus sõitja saab vabalt sees kõndida või lasta end keerleva liikumise tõttu palli sees seinast-seina pilduda. Tüüpiline pall on umbes 3 meetrise läbimõõduga ja sisemine pallikiht on umbes 2meetrise läbimõõduga. See jätab kahe kihi vahele umbes 50-60 cm õhupadja. Plastkiht ise on tavaliselt 0,8-1,5 mm paks. Sisemine ja välimine kiht on ühendatud mitmekümnete väikeste köitega. Pallil on tavaliselt 1-2 tunnelilaadset sissekäiku. Kuna palli ehitusel kasutatav plastik on temperatuurist mõjutatav, pole nende kasutamine alla -20 kraadilises külmas soovitatav.

Zorbingu kohad

Zorbingut teostatakse üldiselt kommerts-ettevõtmistes, kus tavaliselt sõitjad maksavad iga sõidu eest või kogu päeva rendi. On ka variant, et teenusepakkuja tellitakse endale sobivasse kohta. Saab zorbida kas tasase maa peal, portatiivse rambi peal või looduslikul künkal.

Eestis on zorbingut praktiseeritud Otepääl, Tallinna Lauluväljakul, Rakvere linnamäel, Kalev SPA-s ja mujal.

Zorbingut praktiseeritakse hetkel (2008) Inglismaal, Kesk-Rootsis, Eestis, Kullarannikul Austraalias, Tšehhi Vabariigis, Jaapanis, Tais, Sloveenias ja zorbingu kodumaal Uus-Meremaal. Hiljuti avati uus koht Smoky Mountains Tennesse osariigis Ameerika Ühendriikides.

Rekordid

Guinnessi Rekordite Raamat tunnistab kahte zorbingu rekordit, mis teostati kahel järjestikusel päeval aastal 2006:

  • Pikim sõit (570 meetrit, Steve Camp)
  • Kiireim sõit (52 km/h, Keith Kolver)

Välislingid