Metüleenkloriid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
AvocatoBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud fa:دی‌کلرومتان
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Metüleenkloriid''' ehk '''dikloormetaan''' on [[keemiline ühend]], mida kasutatakse väga laialdaselt [[lahusti]]na.
'''Metüleenkloriid''' ehk '''diklorometaan''' on [[orgaaniline ühend]], mida kasutatakse väga laialdaselt [[lahusti]]na. Metüleenkloriidi [[keemiline valem]] on '''CH'''<sub>2</sub>'''Cl'''<sub>2</sub>.


Metüleenkloriid kuulub [[alküülkloriidid]]e klassi. on suurepärane [[solvent]] tänu [[lenduvus]]ele ja võimele lahustada paljusid orgaanilisi ühendeid. Diklorometaani omadused: värvitu lenduv kergelt magusa lõhnaga [[vedelik]]; ei segune veega, kuid seguneb paljude orgaaniliste solventidega; [[tihedus]] 1,33 g/cm<sub>3</sub>, [[keemistemperatuur]] 39,6 °C, [[sulamistäpp]] -96,7 °C; on tervisele ohtlik eeskätt suure lenduvuse tõttu.
Metüleenkloriidi [[keemiline valem]] on '''CH'''<sub>2</sub>'''Cl'''<sub>2</sub>.


[[Kategooria:Orgaaniline keemia]]
[[Kategooria:Orgaaniline keemia]]
[[Kategooria:Keemilised ained]]


[[ar:ثنائي كلورو الميثان]]
[[ar:ثنائي كلورو الميثان]]

Redaktsioon: 16. mai 2012, kell 12:48

Metüleenkloriid ehk diklorometaan on orgaaniline ühend, mida kasutatakse väga laialdaselt lahustina. Metüleenkloriidi keemiline valem on CH2Cl2.

Metüleenkloriid kuulub alküülkloriidide klassi. on suurepärane solvent tänu lenduvusele ja võimele lahustada paljusid orgaanilisi ühendeid. Diklorometaani omadused: värvitu lenduv kergelt magusa lõhnaga vedelik; ei segune veega, kuid seguneb paljude orgaaniliste solventidega; tihedus 1,33 g/cm3, keemistemperatuur 39,6 °C, sulamistäpp -96,7 °C; on tervisele ohtlik eeskätt suure lenduvuse tõttu.