Victoria (Rootsi kroonprintsess): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kontra (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Story DDD (arutelu | kaastöö)
Kustutatud kogu lehekülje sisu
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| räägib praegusest Rootsi kroonprintsessist; teiste samanimelistest kuninglike perekondade liikmete kohta vaata lehekülge [[Victoria]].}}
{{ajakohasta}}
{{ToimetaAeg|kuu=september|aasta=2006}}
[[Pilt:Vitória da Suécia (meio corpo).jpg|thumb]]
[[Pilt:Royal Wedding Stockholm 2010-Slottsbacken-05.jpg|thumb|Victoria ja Daniel Westling 19. juunil 2010.]]
'''Victoria''', Rootsi kroonprintsess, [[Västergötlandi hertsog]]inna ('''Victoria Ingrid Alice Désirée''') (sündinud [[14. juuli]]l [[1977]]) on [[Rootsi]] kroonprintsess ja kuulub [[Bernadotte'i dünastia]]sse. Ta on praegu maailma ainus naissoost troonipärija (kuigi on mitmeid teisi naissoost troonipärijaid, kes on omakorda meessoost troonipärija tütred) ning kui ta tõuseb troonile, saab tema kuninglikuks nimeks '''Victoria I''', Rootsi kuninganna. Oma isa kaudu, kes on Briti [[Victoria (Suurbritannia)|kuninganna Victoria]] järeltulija, on kroonprintsess Victoria Briti troonijärjekorras 186. kohal.

== Sünd ==

Printsess Victoria sündis [[14. juuli]]l [[1977]] [[Stockholm (linn)|Stockholm]]is kuningas [[Karl XVI Gustav]]i ja [[Silvia (Rootsi kuninganna)|kuninganna Silvia]] esimese lapsena. Sünnihetkel ei olnud ta troonipärija, vaid sai selleks [[1980]], kui uus põhiseadus andis troonipärimisõiguse vanimale lapsele, olenemata soost. Et seda tehti tagasiulatuvalt, läks Victoria ette oma vennast, [[Prints Karl Philip (Rootsi)|Karl Philipist]].

Ta ristiti [[27. september|27. septembril]] [[1977]] Stockholmi Suurkirikus ning tema ristivanemad on: [[Norra]] kuningas [[Harald V]], [[Ralf Sommerlath]], [[Holland]]i kuninganna [[Beatrix (Madalmaad)|Beatrix]] ning [[printsess Désirée]].

Victoria sai oma nimed erinevate sugulaste järgi: [[Victoria (Suurbritannia)|kuninganna Victoria]], [[Ingrid (Taani kuninganna)|Taani kuninganna Ingridi]], vanaema [[Alice Sommerlath]]i ning esiema [[Désirée Clary]] järgi.

== Haridus ==

Victoria õppis [[Stockholm]]i riiklikus põhikoolis ning gümnaasiumihariduse sai erakoolis, lõpetades [[1996]]. Pärast seda õppis ta aasta [[Prantsusmaa]]l [[Angers]]is Université Catholique de l'Ouest'is ning kaks aastat [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika Ühendriikides]] [[Yale'i Ülikool]]is. Ta on ka pikka aega jälginud Rootsi valitsuse tööd kohalikul, riiklikul ja [[Euroopa Liit|Euroopa Liidu]] tasandil ning viinud end kurssi Rootsi [[majandus]]ega.

Lisaks õpingutele on Victoria töötanud New Yorgis [[ÜRO]] peakorteris ning Rootsi saatkonnas [[Washington]]is. Victoria on lisaks õppinud ka [[metsandus]]t ja [[põllumajandus]]t.

== Kuninglikud kohustused ==

Kroonprintsessist sai ametlikult Rootsi trooni pärija [[14. juuli]]l [[1995]], kui ta pidas oma esimese kõne parlamendile ([[Riksdag]]). Victoria on Rootsi riigi esindajana palju välismaal reisinud. Tema esimene {{kas|suurem}} ametlik visiit leidis aset [[2001]]. aasta sügisel [[Jaapan]]isse, kus ta tutvustas Rootsi disainikunsti. [[2002]] käis ta [[Kosovo]]s, [[2003]] [[Egiptus]]es ja [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika Ühendriikides]].

[[2004]]. aasta alguses tegi ta ametliku visiidi [[Saudi Araabia]]sse ning sama aasta oktoobris käis [[Ungari]]s. [[2005]]. aasta juunis osales kroonprintsess Rootsi äriseminaril ja Rootsi päeva pidustusel [[Ankara]]s, [[Türgi]]s ajaloolisel visiidil, olles esimene Rootsi kuningliku perekonna liige, kes Türgit alates [[1934]]. aastast külastanud.

== Printsessi eraelu ==

Kuigi kroonprintsess on keeldunud oma eraelu arutamisest, on tema suhted olnud kaua ajakirjanduse vaateväljas. Alates [[2002]]. aastas on teda seostatud [[Daniel Westling]]iga, kes on personaaltreener ja võimlaomanik. Kui ilmusid esimesed teated tema suhtest Victoriaga, ütles kroonprintsess: "Me oleme head sõbrad, aga ma ei kavatse midagi enamat öelda." Kuid [[2004]] ütles ta intervjuus, et kriitika Danieli harimatuse teemal oli ebaõiglane. Järgmisel aastal teatati ajakirjanduses, et noored kavatsevad teatada oma kihlusest ja järgmise aasta suvel abielluda, kuid ametlikke teadaandeid ei järgnenud.

[[24. veebruar]]il [[2009]] teatas õukond, et kroonprintsess Victoria on kihlunud Daniel Westlingiga ning pulmad peetakse [[2010]]. aastal. Kuningas [[Karl XVI Gustav]] on küsinud selleks vastavalt [[Rootsi põhiseadus]]ele [[Rootsi peaminister|peaminister]] [[Fredrik Reinfeldt]]i luba.<ref>[http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2513391.svd ''Kronprinsessan och Daniel Westling förlovade''], Svenska Dagbladet, 24. veebruar 2009:</ref>

[[23. märts]]il [[2009]] teatas õukond, et kroonprintsess Victoria ja Daniel Westlingi pulmad peetakse [[19. juuni]]l [[2010]] [[Stockholmi Suurkirik]]us.<ref>[http://www.aftonbladet.se/nyheter/victoriagiftersig/article4718455.ab ''Bröllopet kommer att ske i Storkyrkan i Stockholm''], Aftonbladet, 23. märts 2009</ref> Samal kuupäeval on Rootsis toimunud mitu kuninglikku pulma, nende hulgas Victoria vanemate pulmad [[1976]]. aastal.

==Viited==
{{viited}}

== Välislingid ==

* [http://www.royalcourt.se/2.19fe5e61065eb9aeea80002271.html Rootsi kuninglik õukond]
* [http://www.sweden.se/upload/Sweden_se/english/articles/SI/2006/Nobel/Swedish_crown_princess.jpg Foto kroonprintsessist]

{{commons|Crown Princess Victoria of Sweden}}

<!-- interwiki -->

{{JÄRJESTA:Victoria (Rootsi kroonprintsess)}}
[[Kategooria:Rootsi inimesed]]
[[Kategooria:Bernadotte'id]]
[[Kategooria: Sündinud 1977]]

[[ar:فيكتوريا ولية عهد السويد]]
[[bs:Victoria, krunska princeza od Švedske]]
[[bg:Виктория Шведска]]
[[ca:Victòria de Suècia]]
[[cs:Viktorie Švédská]]
[[da:Kronprinsesse Victoria af Sverige]]
[[de:Victoria von Schweden]]
[[en:Victoria, Crown Princess of Sweden]]
[[es:Victoria de Suecia]]
[[eo:Viktoria (Svedio)]]
[[fr:Victoria de Suède]]
[[it:Vittoria di Svezia]]
[[he:ויקטוריה, נסיכת שבדיה]]
[[ka:ვიქტორია (შვედეთის კრონპრინცესა)]]
[[hu:Viktória svéd királyi hercegnő]]
[[arz:ڤيكتوريا ولية عهد السويد]]
[[nl:Victoria van Zweden]]
[[ja:ヴィクトリア (スウェーデン王太子)]]
[[no:Victoria av Sverige]]
[[nn:Kronprinsesse Victoria av Sverige]]
[[pl:Wiktoria Bernadotte]]
[[pt:Vitória, Princesa Herdeira da Suécia]]
[[ro:Victoria, prințesă a Suediei]]
[[ru:Виктория (кронпринцесса Швеции)]]
[[se:Victoria (Ruoŧa ruvdnaprinseassa)]]
[[simple:Princess Victoria of Sweden]]
[[fi:Victoria (Ruotsin kruununprinsessa)]]
[[sv:Kronprinsessan Victoria]]
[[th:เจ้าฟ้าหญิงวิกตอเรีย มกุฎราชกุมารีแห่งสวีเดน]]
[[zea:Victoria van Zweden]]
[[zh:維多利亞公主 (瑞典)]]

Redaktsioon: 21. juuni 2010, kell 14:18