Lause pragmaatiline funktsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
5. rida: 5. rida:
Lause teatestruktuuri elemendid väljendavad peamiselt:
Lause teatestruktuuri elemendid väljendavad peamiselt:


* teate lähtepunkti ja sihtpunkti ([[teema ja reema]]). Nt ''<font color=blue>Kass</font>'' (teema) ''<font color=blue>peesitab murul</font>'' (reema). <font color=blue>''Muru''</font> (teema) <font color=blue>''on soe''</font> (reema).
* teate lähtepunkti ja sihtpunkti ([[teema ja reema]]). Nt ''Kass'' (teema) ''peesitab murul'' (reema). ''Muru''</font> (teema) ''on soe'' (reema).
* referentide tuntust ja tundmatust ([[definiitsus ja indefiniitsus]]). Nt <font color=blue>''Avasin ukse. Ukse taga''</font> (tuntud) <font color=blue>''oli postiljon''</font> (tundmatu).
* referentide tuntust ja tundmatust ([[definiitsus ja indefiniitsus]]). Nt ''Avasin ukse. Ukse taga'' (tuntud) ''oli postiljon'' (tundmatu).
* esiletõstu ([[fokuseerimine]]). Nt <font color=blue>''Kas SINA tead, mis ma eile tegin?''</font>
* esiletõstu ([[fokuseerimine]]). Nt ''Kas SINA tead, mis ma eile tegin?''





Redaktsioon: 17. mai 2010, kell 10:35

Lause pragmaatiline funktsioon ehk suhtlusülesanne seisneb informatsiooni edastamises teatena. Lause pragmaatilisele funktsioonile vastandub lause semantiline funktsioon.

Lause pragmaatiline ülesanne väljendub lause sõnajärjes ehk lause teatestruktuuris.

Lause teatestruktuuri elemendid väljendavad peamiselt:

  • teate lähtepunkti ja sihtpunkti (teema ja reema). Nt Kass (teema) peesitab murul (reema). Muru (teema) on soe (reema).
  • referentide tuntust ja tundmatust (definiitsus ja indefiniitsus). Nt Avasin ukse. Ukse taga (tuntud) oli postiljon (tundmatu).
  • esiletõstu (fokuseerimine). Nt Kas SINA tead, mis ma eile tegin?