Kiipkaardiluger: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eesti rahvas on "lugeri" ära põlanud ja eelistab "lugeJAt". Vt. Arutelu.
Eesti keeles ei kasutata mitte kuskil terminit "luger", vaid lugeja.
Märgis: Ümbersuunamine eemaldatud
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 24. jaanuar 2021, kell 11:37

Kiipkaart: (1) panga logo, (2) kiip, (3) hologramm, (4) 16-kohaline kaardi number, (5) kaarditüübi logo,(6) kehtivuse kuupäev, (7) kaardiomaniku nimi

Kiipkaardilugeja (ka kiipkaardiluger) on elektrooniline seade (kaardiluger), mis loeb kiipkaarte.

Kaardi lugeja varustab kiipkaardi integreeritud vooluringi mälu muutmiseks vajaliku elektriga. Suhtlus toimub läbi protokollide, mille abil on võimalik lugeda ja kirjutada fikseeritud aadressil kaardil. Osadel kaartidel on uuendatav püsivara.

Mõnel klaviatuurimudelil on sisseehitatud kaardilugeja. Personaalarvutitele on olemas ka väliseid ja sisemisi seadmeid. Mõnel sülearvutimudelil on sisseehitatud kiipkaardilugeja.

Sideprotokollid
Nimi Kirjeldus
T=0 Asünkroonne pooldupleks baiditasemel andmeedastusprotokoll, defineeritud kui ISO/IEC 7816-3
T=1 Asünkroonne pooldupleks plokitasemel andmeedastusprotokoll, defineeritud kui ISO/IEC 7816-3
T=2 Reserveeritud tulevikuks
T=3 Reserveeritud tulevikuks
juhtmeta APDU andmeedastus juhtmeta kasutajaliidese ISO/IEC 14443 kaudu

Kiipkaardilugejate jaotus

Eraldi kaardilugeja

Eraldi kaardilugeja ühendatakse juhtmega USB-porti või jadaporti (RS-232). Kuigi USB-porti ühendatavad kaardilugejad on väga töökindlad ja neid võib olla kergem installida, on need veidi kallimad kui need kaardilugejad, mis ühendatakse jadaporti. Viimastel tuleb eraldi klaviatuuri- või hiire pistikupesast toide võtta ning nende andmevahetuskiirus kaardilugeja ja arvuti vahel on ka aeglasem kui USB-porti ühendatavatel kaardilugejatel.

Kaardilugeja kiibi kontaktide kaardile ühendamiseks on kaks võimalust: lugemiseks vajalikud kontaktid on kogu aeg ühes asendis või lükatakse kontaktid peale alles pärast kaadri lõplikku sisestamist, säästes nii kaardilugeja kui ka kiipkaardi kontakte.

Koos uusimate PC/SC CCID spetsifikatsioonidega on PC/SC Workgroup määratlenud uut moodi kiipkaardi raamistiku. See töötab USB-seadmetega, koos eriseadme klassiga 0x0B. Sellise klassiga kaardilugejad ei vaja draiverit, sest operatsioonisüsteemi tootja pakub seda vaikimisi.

Tooted

  • Omnikey CardMan 1021

PCMCIA-kaardilugeja

See kaardilugeja ühendatakse sülearvutite PCMCIA-pessa.

Tooted

  • Omnikey CardMan 4040
  • SCM SCR243

Sisemine kaardilugeja

See on mõnda arvutimudelisse sisse ehitatud. Sisemine kaardilugeja kinnitatakse arvuti kettaseadme pessa. Selle eeliseks on, et sellega ei teki lisajuhtmeid – sisemine lugeja ühendatakse arvuti külge arvutisiseste ühendustega.

Sisemistesse kaardilugejatesse on mugav kaarti sisestada, kuna kaardilugeja on kindlalt fikseeritud.

Tooteid

  • SCM SCR333

Klaviatuurisisene kaardilugeja

Mõnel klaviatuurimudelil on sisseehitatud kaardilugeja.

Tooteid

  • HP Smart Card KUS0133 Keyboard

ID-kaardi lugeja

ID-kaardi lugeja on samuti kiipkaardilugeja. Eesti ID-kaardi ja kaardilugeja abil on võimalik inimesi elektrooniliselt tuvastada, siseneda näiteks internetipanka, anda digitaalallkirja ja elektrooniliselt hääletada.