Eksistentsiaalne risk

Allikas: Vikipeedia

Eksistentsiaalseteks riskideks nimetatakse tegureid, mis panevad ohtu inimkonna säilimise. Laiemas mõistes võivad selle alla kuuluda kõik nähtused, mis võivad hävitada või oluliselt piirata inimtsivilisatsiooni või viia inimeste väljasuremiseni. Veelgi katastroofilisemad sündmused võivad põhjustada elu väljasuremise meie planeedil; Maa, Päikesesüsteemi, Linnutee galaktika või kogu Universumi hävimise.

Looduskatastroofid, nagu supervulkaanide purskamine ja asteroiditabamused, võivad tekitada piisavalt suure eksistentsiaalse ohu, kuid ka inimtegevusest tingitud sündmused võivad ohustada intelligentse elu püsimist Maal, nagu katastroofiline globaalne soojenemine, tuumasõda või bioterrorism.

Vaatamata eksistentsiaalsete riskide tähtsusele on seda teemat raske uurida, kuna inimkonda ei ole minevikus totaalne häving tabanud. Kuigi üksikuid ohte, mis tulenevad tuumasõjast või kliimamuutusest, on intensiivselt uuritud, on enne 21. sajandi algust tehtud väga vähe süstemaatilist tööd eksistentsiaalsete riskide hindamise valdkonnas.