Eesti Suurorient

Allikas: Vikipeedia

Eesti Suurorient (prantsuse k. Grand Orient d'Estonie, inglise k. Grand Orient of Estonia, saksa k. Großorient von Estland, vene k. Великий Восток Эстонии) on liberaalse ehk mandrivabamüürluse loožide katusorganisatsioon Eestis. Eesti Suurorient tunnustab vabamüürlastena nii mehi kui naisi ning töötab vabamüürluse kolmes sümboolses baaskraadis.

Eesti Suurorient, nagu ka teised mandrivabamüürluse obedientsid, ei nõua oma liikmeilt uskumist mingisse ülimasse olendisse või jumalasse ehk Maailmakõiksuse Suurimasse Arhitekti.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kaasaegne vabamüürlus jaguneb kaheks peamiseks suunaks, millel puuduvad omavahelised ametlikud suhted[1]:

Mõningaid erandeid arvestamata nimetatakse esimesi reeglina suurloožideks (Grand Lodge), teisi suurorientideks (Grand Orient).

Esimene vabamüürlaste loož tol ajal tsaari-Venemaa koosseisu kuulunud Eestis – «Isis» – asutati 1773. aastal. 1822. aastal keelustas tsaar Aleksander I Venemaal vabamüürluse.

Esimene eestikeelne loož «Kalevipoeg» asutati Rahvusvahelise Ühis-Vabamüürlaste Ordu «Le Droit Humain» Soome Dominiooni koosseisus Eestis 1926. aastal. Looži asutajateks olid põhiliselt eesti ja vene rahvusest teosoofid. Hiljem asutati lisaks kaks venekeelset looži.

Kui Inglismaa Ühendatud Suurlooži tunnustusega loožidesse kuuluvad vaid mehed, siis ühisvabamüürlaste loožidesse võeti ka naisliikmeid. Tänapäeval on vabamüürlikke ordusid, mis pühitsevad oma ridadesse ainult naisi. Näiteks Naisvabamüürlaste Ordu (Order of Women Freemasons) on Inglismaal tegutsenud juba üle 100 aasta.

«Kalevipoja» ning teiste tol ajal Eestis tegutsenud loožide ametlik tegevus peatati ordu juhtkonna poolt 1934. aastal liikmete vahel puhkenud tülide tõttu.

1992. aastal asutati Eestis esimene eestikeelne Inglismaa Ühendatud Suurlooži tunnustusega tegutsev loož ning 1999. aastast tegutseb Eestis oma Suurloož – Eesti Vabade ja Tunnustatud Vabamüürlaste Suurloož.

Esimene eestikeelne mandri- ehk liberaalse vabamüürluse loož «Septentrion», mis järgib oma tegevuses Belgia ning Austria Suurorientide põhimõtteid, asutati aastal 2010.

2017 asutati Tartusse liberaalne loož «Arcus Meridiani» ning Tamperesse loož «Kivi». 2018 kevadel pandi alus kolmnurkloožile «Tessera» ning asutati Helsingisse loož «Alchemia».

2019. aastal sai Eesti Suurorient Austria (Großorient von Österreich) ja Belgia Suurorientide (Grand Orient de Belgique) kinnitatud litsentsi tegutsemaks suveräänse vabamüürlaste organisatsioonina.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Bauer, Alain (Grand Master of the Grand Orient of France Sacramento) (July 27, 2002), Address to the 2002 California Masonic Symposium, archived from the original on 7 January 2009

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Suuroriendi ametlik veebilehekülg.

Estonia – Bringing in Masonic Lights of the Grand Orient